Vasile Magradean
266 vizualizări 3 dec 2019

Potrivit unui comunicat al lui Korodi Attila, transmis marţi, UDMR este împotriva acestui proiect legislativ.

„Astăzi (marţi – n.a.), în cadrul comisiei pentru administraţie, cu voturile celor de la PSD şi PMP a trecut proiectul de lege care prevede declararea zilei de 4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon. UDMR este împotriva acestui proiect legislativ şi, de aceea, la votul din plen vom vota împotriva acestui proiect de lege. Declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon nu ajută cu nimic buna convieţuire româno- maghiară, şi, mai mult, este o insultă la adresa comunităţii maghiare din România. Am convingerea fermă că acest proiect de lege nu limitează doar buna convieţuire, dar şi viitorul comun al celor două etnii”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, România poate să devină o ţară puternică cu condiţia să îşi respecte toţi cetăţenii.

„Ar putea să găsească o sărbătoare care nu ne desparte, dimpotrivă, ne apropie prin crearea unui cadru propice pentru acceptarea minorităţilor şi respectului reciproc. Este inadmisibil ca unii politicieni - în acest caz chiar un fost ministru de externe - se folosesc de relaţia româno-maghiară în scopuri strict personale, din dorinţa de a-şi face capital politic”, a mai spus Korodi Attila.

Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, aviz favorabil la proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Au fost 11 voturi „pentru” de la PSD şi PMP şi opt „împotrivă” de la PNL, UDMR şi ALDE.

Raportul urmează să fie dat într-o şedinţă comună a comisiilor juridică şi de cultură a Camerei Deputaţilor.

Tratatul de la Trinon, semnat la data de 4 iunie 1920 defineşte, printre altele, frontiera româno-maghiară de după Primul Război Mondial. 

Citește și: