307 vizualizări 23 dec 2019

„Stimate domnule ministru, aţi declarat că prin «campanii bune de vaccinare» vom rezolva faptul ca aproape 30% din copii de 1 an nu sunt vaccinaţi cu toate dozele de vaccin la timp? Am dori să vă întrebăm în cât timp credeţi că se va întâmpla asta? În timpul mandatului dumneavoastră?”, îşi încep scrisoarea membrii ONG-ului.

Conform sursei citate, Coaliţia România Sănătoasă prin proiectele sale publice se ocupă de informarea privind vaccinarea de peste şase ani.

„Din experienţa noastră domnule ministru, comunicarea nu va fi nicicum de ajuns. Comunicarea funcţionează atunci când problema este simplă: părintele trebuie informat că vaccinarea este bună şi necesară”, precizează „Mame petru Mame”.

Redăm scrisoarea transmisă de organizaţia non-guvernamentală:

„Problemele vaccinării în România sunt mai complexe decât atât şi sunt aşa de ani de zile:

1. Repetatele sincope de furnizare a vaccinurilor au cauzat neîncredere. Fără Legea Vaccinării (art 42 litera d) adică fără capacitatea de a face stoc de lungă durată prevăzută de această lege, sincopele vor
continua la nesfârşit şi vor continua să genereze nu numai creşterea neacoperirii vaccinale, dar şi neîncredere şi confuzie în rândul oamenilor;

2. În ciuda recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România nu are încă un Grup Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare care să ghideze şi recomande strategia de vaccinare naţională. Fără Legea Vaccinării (art. 47), acesta nici nu va exista.

3. Presupunând că există vaccinuri, procesul prin care acestea sunt distribuite la medicii de familie este departe de un sistem modern de livrare cu lanţ de frig continuu asigurat. Sunt notorii cozile de la începutul lunii pentru ridicarea de vaccinuri sau livrările de doze mult sub numărul solicitat de medici în baza catagrafiilor. Fără Legea Vaccinării (art. 42, litera g) aceste lucruri nu se vor schimba şi încrederea populaţiei în medicii vaccinatori va continua să scadă.

4. În ciuda existenţei unui sistem de centralizare a datelor despre vaccinare (RENV) de fapt nu ştim date reale privind acoperirea vaccinală în România. În mediul urban mulţi părinţi vaccinează prin sistemul privat care nu raportează date către stat. Fără Legea Vaccinării (art. 18), asta nu se va schimba, iar Romania va ramane în poziţia nedemnă de o ţară europeană prin incapacitatea de a-şi monitoriza statusul vaccinal real.

5. De ani de zile de când facem informare şi educaţie pentru vaccinare am descoperit golurile din educaţia profesioniştilor din sistemul medical. Primim regulat mesaje de la părinţi confuzi din pricină că au fost
descurajaţi de la vaccinare de către medicii copiilor lor, fără motiv real, datorită unor lipsuri educaţionale. Fără Legea Vaccinării (art. 51), care impune cursuri de informare pentru medicii vaccinatori, aceasta nu se va schimba, iar micii pacienţi vor avea de suferit, încă o dată, dintr-o cauză cât se poate de prevenibilă.

6. Copiii nevaccinaţi au acces nerestricţionat în comunităţi, în grădiniţe şi şcoli fără vreo limitare legală sau consecinţă. Aceştia îşi pun în pericol colegii vulnerabili precum şi întreg personalul şcolar (cadre didactice, personal auxiliar etc.) părinţii sau bunicii colegilor cu care interacţionează la şcoală şi care pot fi vulnerabili din pricina vârstei sau în curs de tratament oncologic. În lipsa Legii Vaccinării, care vine cu consecinţe graduale şi ferme (art. 71) în caz de nevaccinare, asta se va întâmplă în fiecare zi.

Susţineţi că „este foarte important să arătăm că vaccinarea este un curent pozitiv. (...) Sunt pentru o lege a vaccinării şi trebuie să vedem cum o implementăm, ce înseamnă «obligatoriu»". Domnule ministru,
vaccinarea nu este un ''curent pozitiv'', vaccinarea este, în istoria umanităţii, cea mai salvatoare de vieţi măsură de sănătate publică, după asigurarea apei potabile. Prin programele de vaccinare susţinute cu
dedicare de cercetători, de organizaţii mondiale de sănătate şi de state, au fost eradicate boli care ucideau milioane de oameni şi prevenite epidemii care îmbolnăveau alte milioane.

În plus, este crucial ca obligativitatea să se refere în Legea Vaccinării la măsurile efective de administrare a vaccinurilor, nu la alte măsuri care ar permite, în cele din urmă, nerespectarea dreptului la sănătate şi la viaţă al copiilor în numele prioritizării nelegitime a autorităţii tutelare a unor părinţi aflaţi într-o gravă eroare de judecată.

În final, referitor la declaraţia dumneavoastră - "Nu pot să îmi asum ceva înainte de pronunţare. Ar însemna să arăt o lipsă de respect faţă de colegii din comisia de sănătate" -, vă reamintim că politicienii trebuie să ia deciziile politice care au efect asupra sănătăţii populaţiei pe baza recomandărilor instituţiilor de specialitate.

Adică dumneavoastră aveţi obligaţia formală şi morală sa mergeţi la Comisia de Sănătate şi să expuneţi cu toată fermitatea, motivele obiective pentru care România are nevoie de Legea Vaccinării, cu toate măsurile necesare, inclusiv obligativitatea, ca să creştem rata vaccinală în România, din nou peste pragul de siguranţă. Altfel, dacă nu vă implicaţi pentru ca decizia luată de Comisie sa fie cea corectă, dumneavoastră şi instituţia pe care o administraţi precum şi întreaga populaţie a României vor deconta costurile financiare şi mai grav, umane, ce vor veni în urma căderii libere a ratei vaccinale din România.

În lumina argumentelor de mai sus, vă solicităm să reconsideraţi cu toată seriozitatea poziţia dumneavoastră, ca ministru al Sănătăţii. Aveţi o responsabilitate uriaşă, iar mesajul dumneavoastră influenţează atât sprijinul politic pentru Legea Vaccinării, cât şi atitudinea medicilor care se află în prima linie a acestui front. Aceştia aşteaptă deja de ani de zile schimbări care să le uşureze munca, dar mai ales un semnal pozitiv, de suport, de forţă şi de asumare din partea instituţiei care desfăşoară Planul Naţional de Imunizare.

Fără implicarea şi dedicarea lor, cetăţenii rămân în confuzie şi nesiguranţă, îndreptându-se de multe ori către voci mai puternice, mai asumate, dar care transmit mesaje greşite, pseudo-ştiinţifice şi periculoase pentru sănătatea individuală şi cea publică. Noi, societatea civilă, facem de mulţi ani toate eforturile să susţinem medicii în procesul de imunizare, dar vă comunicăm, cu toată responsabilitatea, că tot ceea ce facem, nefiind deloc puţin, este totuşi insuficient. Pentru creşterea ratei de vaccinare în România este nevoie de o poziţionare fermă din partea dumneavoastră şi de o optimizare a cadrului legal, astfel încât toţi copiii României sa beneficieze de protecţia dată de vaccinare. Iar noi va vom sta alături în acest demers. Decizia este la oamenii politici, iar ei aşteaptă un mesaj clar si puternic de la Dvs”.

Citește și: