Alexandra Mortu
1725 vizualizări 15 nov 2019

Hotărârile de Guvern ar putea fi adoptate în una dintre şedinţele de Guvern viitoare.

Andrei Zaharescu a fost numit în funcţia de consul General la Cape Town, Africa de Sud, în octombrie 2013 iar Cătălin Dancu a fost numit consul la New York, Statele Unite ale Americii, în mai 2017 de către Sorin Grindeanu.

În ceea ce-l priveşte pe Cătălin Dancu, revocarea acestuia a fost anunţată în mod oficial de către premierul Ludovic Orban.

„Practic am schimbat doi consuli, de la Milano şi Shanghai. De asemenea e în pregătire consulul general de la New York, dl. Dancu, care e un personaj foarte pitoresc. Încercăm să trimitem diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României şi nu plasamente de ultima oră a unor oameni, clienţi politici ai guvernului, pentru că toate astea s-au făcut practic după începerea procedurii moţiunii de cenzură, ştiind că e posibil să cadă guvernul”, a declarat, miercuri, la Digi24, Ludovic Orban.

Hotărârile pentru rechemarea consulilor generali ai României la Shanghai şi la Milano, Nelu Barbu şi Tiberiu Dinu au fost adoptate miercuri de către Guvern.

„Vorbim despre proiectul de hotărâre pentru abrogarea hotărârii Guvenului privind numirea consulului general la Shanghai (care se referă la Nelu Barbu – n.r.) şi de rechemare a consulului general al României de la Milano. În cazul domnului consul general al României de la Milano aş vrea să vă reamintesc că această decizie trebuia luată demult, de orice Guvern, într-o ţară normală. (…) Un reprezentant al statului român trimis în străinătate este trimis acolo să apere drepturile şi libertăţile cetăţenilor români, iar consulul propus pentru a ocupa funcţia aceasta la Milano este cel care, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, a chemat carabinierii la Consulatul din Torino şi vă amintiţi imaginile cu cetăţenii români loviţi, gazaţi, de forţele de ordine din Italia, la solicitarea acestei persoane. O astfel de persoană nu mai are ce căuta într-o funcţie de reprezentare a statului român şi este o reparaţie morală faţă de cetăţenii români care au fost umiliţi şi agresaţi la votul din diaspora, la alegerile prezidenţiale din 2014”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit G4Media.ro.
 

 

 

Citește și: