Vasile Magradean
3384 vizualizări 17 oct 2019

UPDATE Romsilva: Pădurarul împuşcat mortal în Maramureş încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori

Romsilva susţine că pădurarul împuşcat mortal în Maramureş încerca să împiedice tăierea ilegală de copaci. De la începutul acestui an au fost 16 cazuri de pădurari agresaţi, iar în ultimii cinci ani aproape 170.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva, pădurarul era angajat de 7 ani la Direcţa Silvică Maramureş.

„Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi poliţiştii fac cercetări la faţa locului. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii”, se arată în comunicat.

La locul incidentului a mers de urgenţă directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Gheorghe Mihilescu, care a transmis un mesaj de condoleanţe.

„Acesta este al doilea angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună un alt pădurar, Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori. Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva s-au menţinut la un nivel înalt în ultimii cinci ani, pe fondul întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice”, se mai arată în comunicat.

De la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Pădurarul de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ a fost omorât miercuri seara, împuşcat.

Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, a arătat că riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au mare legătură cu violenţa semănată în societatea românească.

IPJ Maramureş a anunţat la rândul său într-un comunicat că miercuri seara, într-o pădure dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc, a fost găsit decedat un bărbat.

Surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că pădurarul respectiv ar fi primit o sesizare privind un furt de lemne şi ar fi fost împuşcat de hoţi cu o armă de vănătoare.

Joi, mai multe persoane erau audiate în cazul pădurarului de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ.

UPDATE Surse judiciare au declarat, joi, coresponentului MEDIAFAX, că s-a înregistrat o cauză pentru infracţiunea de ultraj, raportată la cea de omor şi uz de armă.

„În cazul pădurarului împuşcat mortal în zona Lăpuş sunt identificate mai multe persoane care s-au aflat la faţa locului dar, deocamdată, nu s-a făcut nicio acuzaţie. Acestea sunt audiate de anchetatori. Cauza nu este una simplă. Se desfăşoară activităţi procedurale atât la faţa locului, cât şi la Serviciul de Medicină Legală a Spitalului Judeţean Baia Mare, unde se face necropsia. S-a înregistrat o cauză pentru infracţiunea de ultraj, raportată la cea de omor şi uz de armă”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, anchetatorii vor să stabilească dacă arma de vânătoare cu care a fost împuşcat pădurarul era a lui sau nu.

„A fost un singur glonţ tras”, au precizat sursele judiciare.

Poliţiştii maramureni au spus că pădurarul împuşcat avea 30 de ani. Acesta a lăsat în urmă o soţie şi trei copii minori.

Pădurarul de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ a fost omorât miercuri seara, împuşcat.

Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, a arătat că riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au mare legătură cu violenţa semănată în societatea românească.

„Din păcate aveam o seară tristă ! La Romsilva - Directia Silvică Maramureş, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în această seară (miercuri – n.r.) hoţii de lemne l-au omorât cu violenţă pe pădurarul Pop Liviu. Violenţa a fost extremă, astfel că nu o pot descrie! Sunt în judeţul Maramureş, pe drumul spre pârâul unde l-au omorât pe acest pădurar care avea doar 30 de ani! Riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au mare legătură cu violenţa semănată în societatea românească! Noi facem lucruri bune: plantăm, creştem şi îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului de Dumnezeu! Ce au cu noi?”, se arată în postare.

IPJ Maramureş a anunţat la rândul său într-un comunicat că miercuri seara, într-o pădure dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc, a fost găsit decedat un bărbat.

Surse judiciare declarau corespondentului MEDIAFAX că pădurarul respectiv ar fi primit o sesizare privind un furt de lemne şi ar fi fost împuşcat de hoţi cu o armă de vănătoare.

Ştirea iniţială. Potrivit unei postări, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, a arătat că riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au mare legătură cu violenţa semănată în societatea românească.

„Din păcate aveam o seară tristă ! La Romsilva - Directia Silvică Maramureş, Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în această seară (miercuri – n.r.) hoţii de lemne l-au omorât cu violenţă pe pădurarul Pop Liviu. Violenţa a fost extremă, astfel că nu o pot descrie! Sunt în judeţul Maramureş, pe drumul spre pârâul unde l-au omorât pe acest pădurar care avea doar 30 de ani! Riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au mare legătură cu violenţa semănată în societatea românească! Noi facem lucruri bune: plantăm, creştem şi îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului de Dumnezeu! Ce au cu noi?”, se arată în documentul citat.

IPJ Maramureş a anunţat la rândul său într-un comunicat că miercuri seara, într-o pădure dintre localităţile Rogoz şi Lăpuşul Românesc, a fost găsit decedat un bărbat în vârstă de 37 de ani.

„S-a constituit o echipă complexă de cercetare care desfăşoară activităţi pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a decedat bărbatul. A fost identificat, este vorba despre un pădurar în vârstă de 37 de ani. Cazul a fost preluat de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş”, se arată în comunicatul IPJ Maramureş.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că pădurarul respectiv ar fi primit o sesizare privind un furt de lemne şi ar fi fost împuşcat de hoţi cu o armă de vănătoare.

„S-a constituit o echipă complexă pentru verificarea tuturor aspectelor ce ţin de acest caz de violenţă. În cauză s-a deschis dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de omor”, au spus sursele citate.

Citește și: