Nicolae Oprea
132 vizualizări 19 sep 2019

„Federaţia Silva îşi exprimă îngrijorarea şi revolta cu privire la intensificarea agresiunilor fizice, de o violenţă fără precedent, îndreptate în ultima perioadă împotriva personalului silvic, care îşi face datoria apărând pădurea de infractori, de contravenienţi, adică de hoţii de lemne. În ultimele zile au avut loc două evenimente tragice, în care un pădurar de la Paşcani, şi-a pierdut viaţa tocmai în timpul exercitării serviciului de pază, fiind ucis cu bestialitate de către un grup de infractori. Anul trecut, în octombrie, doi colegi au fost agresaţi deosebit de violent, de la direcţia silvică Vaslui”, a declarat, joi, Silviu Geană, liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Potrivit sursei citate, silvicultorii solicită schimbarea statutului pădurarilor, care să preia din statutul poliţiştilor.

„Anul trecut am mers acolo (la Vaslui -n.r.) împreună cu directorul Romsilva şi cu ministrul Deneş. S-a promis atunci susţinere, s-a promis modificarea şi completarea statutului personalului silvic, pentru ca acest statut să preia din statutul poliţistului, astfel încât silvicultorii să aibă un minimum de protecţie pentru viaţa şi integritatea personală”, spune Geană, care mai precizează că în ultimii ani s-au înregistrat 5 cazuri de omor în rândul silvicultorilor şi peste 650 de cazuri de agresiune.

„Angajaţilor li s-au distrus bunuri, au avut case incendiate şi familii ameninţate (...) În acest context, Federaţia Silva solicită modificarea în regim de urgenţă a statutului personalului silvic şi a cadrului legislativ, pentru a se asigura o protecţie reală personalului silvic. Cerem asigurarea cu armament de serviciu şi cu mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport, cu uniforme de serviciu. De asemenea, dorim includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor, nu pensii speciale”, a mai precizat liderul Silva.

Sindicaliştii din silvicultură anunţă că pe data de 24 septembrie, între orele 10.00 - 14.00, vor picheta sediului Camerei Deputaţilor.

Citește și: