Firuta Flutur
335 vizualizări 1 dec 2019

UPDATE 3 Parada militară naţională de 1 Decembrie din Bucureşti a fost deschisă şi anul acesta de aviaţia militară, tot aviaţia urmând să fie cea care "închide" evenimentul.

Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, care a purtat drapelul naţional, simbol al unităţii naţiunii române.

A urmat o formaţie de 3 elicoptere IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, o formaţie de 3 elicoptere IAR 330 Puma Socat din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău.

Parada aviaţiei militare a continuat cu o formaţie de 3 elicoptere IAR 330, în fruntea formaţiei aflându-se elicopterul IAR 330 Puma Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate. Elicopterul IAR 330 Puma Naval este utilizat pentru multiplicarea capabilităţilor de cercetare, căutare şi identificare a navelor ostile sau a submarinelor inamice din largul mării.

Piaţa Arcului de Triumf a fost apoi survolată şi de formaţia de elicoptere ale Serviciului Român de Informaţii. Aceasta a avut în compunere un elicopter SA 330L Puma, echipat tactic pentru executarea intervenţiei contrateroriste, având luptători dispuşi pe trapa elicopterului şi două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului şi transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt, potrivit MApN, concepute să execute misiuni complexe, în condiţii dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de paraşutişti, scafandri şi asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenţie contateroristă.

Apoi, a urmat blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne, format din 6 elicoptere: trei elicoptere EC-1351, două elicoptere MI-17 şi un elicopter MI-8. Prima formaţie a fost compusă din 3 elicoptere EC-135 echipate pentru executarea misiunilor aeromedicale de tip SMURD.

EC - 135 LIBELULA este un elicopter uşor, bi-motor, multirol, fiind dotat cu sistem de Control digital autonom al motorului. Acesta poate fi echipat pentru executarea misiunilor de sprijin aerian a forţelor de ordine şi siguranţă publică. Echipamentele pot include: sistem de observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte, proiector şi troliu pentru operaţiuni căutare şi salvare, megafoane pentru adresare publică, flotoare pentru zborul deasupra mării, sistem pentru transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborârea în rapel a luptătorilor. A doua formaţie din dispozitivul de zbor al Ministerului Afacerilor Interne este compusă din 2 elicoptere Mi-17 şi un elicopter Mi-8. Mi - 8 este un elicopter greu bimotor şi multirol. Varianta de bază este cea de transport, putând fi echipat pentru transport persoane, forţe de intervenţie, încărcături interioare sau exterioare, sprijinul acţiunilor de intervenţie, evacuare medicală, căutare - salvare, cercetare şi supraveghere aeriană, stingerea incendiilor etc. Mi -17 este dezvoltat ca o versiune îmbunătăţită a elicopterului MI-8. Este echipat cu instrumente de bord, radar Doppler şi pilot automat, misiunile fiind similare cu ale elicopterului MI-8.

Piaţa Arcului de Triumf a fost survolată şi de o formaţie de 3 aeronave C-27J Spartan, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. C-27J Spartan este un avion de transport de dimensiuni medii, cu capacitate manevrieră şi tactică superioară. Aeronava a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2010.

Parada aviaţiei Ministerului Apărării Naţionale a continuat cu o aeronavă C-130 Hercules din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni. C-130 Hercules este, potrivit Ministeruui Apărării Naţionale, un avion de transport tactic, destinat susţinerii trupelor prin executarea de misiuni de suport logistic, desant aerian şi evacuare medicală. Aeronava are capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, şi a constituit, în ultimii ani, principalul mijloc de susţinere a trupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, intervenţie şi ajutor în situaţii de calamităţi naturale.

A urmat o altă formaţie de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 Hercules, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, şi 4 aeronave IAR-99 ŞOIM, din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău. IAR-99 Şoim este primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România, intrat în serviciul Forţelor Aeriene în anul 1988. Avionul dispune de o bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa, fiind destinat formării şi pregătirii piloţilor.

Apoi, Piaţa Arcului de Triumf a fost survolată de o altă formaţie de aeronave, alcătuită dintr-un avion AN-30, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, şi 4 aeronave IAR-99 Standard, din dotarea Bazei Aeriene de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic, Boboc. Aeronava AN-30 este destinată operaţiunilor de fotografiere aeriană de mare rezoluţie. Navigatorul este situat chiar în botul avionului, iar în partea din spate există o trapă mobilă care se poate deschide, lăsând liberă executarea clişeelor fotografice printr-o lentilă de cristal de mari dimensiuni. Proiectat integral în România, avionul subsonic de antrenament avansat şi atac la sol IAR 99 Standard reprezintă treapta de trecere de la avionul cu elice, la cel cu motor reactiv.

Au urmat apoi, deasupra Piaţei Arcului de Triumf, cele şase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea. Avionul multirol F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă aeriană interoperabilă cu cele NATO, testat în luptă în diverse teatre de operaţii, potrivit MApN. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, se află în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO) şi a 80 de baze aeriene.

Capitala a fost survolată apoi de cele şase avioane de vânătoare MiG-21 LanceR, din dotarea Bazei 86 Aeriene Borcea.

Pentru a treia oară la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, au evoluat Forţele Aeriene Regale Canadiene cu două avioane CF-188 Hornet, din cadrul detaşamentului Air Task Force România, dislocate la Mihail Kogălniceanu în cadrul operaţiunii Reassurance.

Începând cu luna septembrie 2019, pe bază rotaţională, 5 aeronave de tip CF-18 Hornet execută misiuni de poliţie aeriană întărită, alături de aeronave de tip F-17 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR, ca parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO. CF-188 Hornet, cunoscut şi ca CF-18, este o aeronavă supersonică, ce poate combate ţinte aeriene şi terestre. Ca aeronavă multirol a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, CF-18 este destinată pentru apărarea spaţiului aerian, asigurarea supremaţiei aeriene, suport tactic, testarea şi evaluarea spaţiului aerian, demonstraţii acrobatice şi antrenament.

A urmat un avion Tecnam P2006T al Şcolii superioare de aviaţie civilă. Tecnam P2006T este un avion bimotor folosit în pregătirea studenţilor Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, achiziţionat în luna mai 2017. De fabricaţie italiană, avionul atinge o viteză maximă de 138 de noduri şi are o greutate maximă la decolare de 1230 Kg: Plafonul maxim de zbor este 14000 picioare (4267 metri). Este un avion uşor de pilotat, echipat cu glass cockpit, folosit de multe şcoli de aviaţie din Europa.

Apoi, Piaţa Arcului de Triumf a fost survolată de formaţia “Hawks of Romania” a Aeroclubului României, alcătuită din 4 aeronave de înaltă acrobaţie Extra 300. Aeroclubul Romaniei deţine 8 astfel de avioane, cu care toţi piloţii “Hawks of Romania (Şoimii României)” participă cu rezultate foarte bune la campionate mondiale şi europene de acrobaţie.

Ultima formaţie de zbor a fost reprezentată de Iacării Acrobaţi, cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52. Iacării Acrobaţi sunt singura formaţie de acrobaţie aeriană românească privată înfiinţată în anul 2006.

 

UPDATE 2 Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul  Mihai Nicolae. 

Salvele de tun au fost executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră.

Tradiţia executării salvelor de tun se pare că îşi are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intenţiile paşnice.

Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, îşi descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, îşi dovedea bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Astăzi, salvele de tun au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalităţi, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii.

 

UPDATE 1 Comandantul paradei militare naţionale din Bucureşti este anul acesta generalul-maior Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării. El a fost primul ofiţer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Generalul-maior Vasile Toader şi-a început cariera militară în urmă cu 35 de ani, ca elev al Liceului Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza şi a urmat cursuri de comandă şi stat major, precum şi cursuri de specialitate în domeniul “Aviaţie” la instituţii de învăţământ militar din ţară şi din străinătate, precizează reprezentanţii Armatei României.

S-a specializat în problematica NATO, urmând un program de internship la Comandamentul forţelor aeriene aliate din sudul Europei din Napoli, Italia.

Din momentul în care a devenit ofiţer, generalul-maior Vasile Toader a parcurs toate treptele carierei militare, de la nivel tactic la nivel strategic, îndeplind funcţii de răspundere în Statul Major al Forţelor Aeriene şi în Comandamentul Forţelor Întrunite.

El a îndeplinit funcţia de comandant al Centrului Naţional Militar de Comandă (nucleu) şi de locţiitor al comandantului Comandamentului Forţelor Întrunite.

A făcut parte din prima generaţie de ofiţeri care au ocupat funcţii în comandamente NATO şi a fost primul ofiţer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Generalul Vasile Toader a fost numit, în noiembrie 2017, în funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării.

Toader este veteran al teatrului de operaţii Afganistan, unde a executat o misiune în calitate de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional din Kabul şi o misiune de ofiţer de legătură la Centrul multinaţional de coordonare a mişcării, la Ankara, Turcia.

Pe lângă acestea, generalul a îndeplinit şi o misiune în cadrul ONU, în Africa, în Republica Democratică Congo, ca observator militar.

În ultimii patru ani, cel care a comandat parada militară de 1 Decembrie a fost generalul cu trei stele Adrian Tonea. La începutul anului, el a fost trecut în rezervă.

Dispozitivul pentru defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu personal şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa douăzeci şi una de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”. Salvele de tun sunt executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră. Tradiţia executării salvelor de tun se pare că îşi are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intenţiile paşnice. În secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, îşi descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, îşi dovedea bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Detaşamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

Imediat după încheierea defilării militarilor şi a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14.00, expoziţiile de tehnică militară care vor fi amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani şi veterani de război, defilări şi expoziţii de tehnică militară de luptă şi armament în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali şi Irak, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

În 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

Citeşte continuarea...

 

Citește și: