Marinela Sarbu
Gilda Popa
343 vizualizări 12 ian 2020

Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine a avertizat, de asemenea, despre posibilul pericol al unui tsunami vulcanic, dublat de curenţi rapizi de gaz fierbinte şi materie vulcanică, care ar putea afecta zonele din jurul lacului Taal, scrie The Guardian.

Evacuarea a aproximativ 8.000 de rezidenţi din insula cu vulcanul şi din alte oraşe cu risc ridicat este în curs de desfăşurare, aproximativ 6.000 de persoane fiind deja evacuate din zona de pericol. Cea mai violentă erupţie a vulcanului Taal a fost înregistrată în 1911, când au murit peste 1300 de oameni, alţi 200 fiind grav răniţi. Vegetaţia de pe insulă a fost aproape complet distrusă. 

Zborurile pe aeroportul internaţional din Manila au fost suspendate până luni, deoarece pe pistă au ajuns nori de cenuşă.

Autorităţile locale au anulat cursurile şcolare programate pentru luni şi au îndemnat oamenii să rămână în case.

Norul de cenuşă provenit de la vulcanul Taal, situat la sud de capitala Manila, s-a ridicat la aproximativ 1 km deasupra solului.

Zgomote asurzitoare şi trepidaţii au fost, de asemenea, raportate duminică în jurul muntelui Taal - al doilea vulcan cel mai activ din Filipine.

Autorităţile au ridicat nivelul de alertă, avertizând că ar fi posibilă o „erupţie periculoasă” în câteva săptămâni.

Institutul filipinez de vulcanologie şi seismologie a avertizat, de asemenea, oamenii care trăiesc în apropiere de un posibil "tsunami vulcanic".

Cenuşa a început să cadă duminică în zonele apropiate, localnicii fiind sfătuiţi să poarte măşti.

Citește și: