53 vizualizări 10 oct 2019

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a atras atenţia, joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, că anul acesta au existat mai multe evenimente care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală.

„Este timpul de a vorbi deschis despre sănătatea mintală, este timpul să creştem gradul de conştientizare şi educare, la nivel naţional, în privinţa acestui domeniu. Anul acesta au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală. Sunt multe de făcut în acest domeniu. Lucrăm la strategia şi a planului de măsuri sectorizat, dar care vor fi finanţate, pentru că altfel munca noastră nu va avea finalitate. Lucrăm şi la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie. Am stabilit întâlniri între specialişti din comisia de specialitate a MS, reprezentanţi OMG-uri, medici pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru modificarea Legii Sănătăţii Mintale şi a programelor de tratament”, a spus Sorina Pintea.

Pintea a mai spus că este nevoie de formarea continuă a pregătirii personalului care lucrează în secţiile de psihiatrie, dar şi de conştientizarea populaţiei, „deoarece există încă fenomenul de stigmă pentru aceşti pacienţi”.

Pintea a precizat că a fost finalizat controlul în toate unităţile sanitare şi se ştie, acum, „exact unde suntem şi ce avem de făcut pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a îngrijirii de care au nevoie aceşti bolnavi”.

„Pentru prima oară vom deschide linii de finanţare şi atragerea de fonduri europene şi în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilităţi până în prezent. Numeroşi factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane. (...) Cazul bolnavului cu afecţiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală şi devin cazuri sociale. De aceea, susţin prima propunere făcută de specialişti care vizează înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe - CEDO, care să elaboreze strategia şi planul de măsuri care să identifice toate soluţiile necesare domeniului”, a mai spus Pintea.

 

Citește și: