83 vizualizări 10 oct 2019

Asociaţiile Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), Active Watch, Centrul de Resurse Juridice, CeRe - Centrul de Resurse pentru participare publică, Civica, E-Romnja, MozaiQ, PRIDE România, Prisma Cluj, SWC şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale au anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că depun plângeri la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu privire la afirmaţiile viceprimarului Capitalei Aurelian Bădulescu, dintr-o emisiune televizată, în data de 4 octombrie.

Bădulescu a spus că „anormalitatea şi homosexualitatea şi bulangiii îi transformăm acum în progresişti. (...) Ca femeie, eu cred că ar trebui să vă opriţi din discursul ăsta cu bulangiii”.

Reprezentanţii ONG-urilor spun că mesajul politic al lui Bădulescu ţinteşte un grup de indivizi pe baza anumitor caracteristici protejate de către OUG 137/2000, articolul 15, şi anume orientarea sexuală.

„Mesajul domnului Bădulescu diferenţiază în mod clar între grupurile de persoane heterosexuale şi cele homosexuale, criteriul de diferenţiere fiind cel al orientării sexuale. Prin declaraţiile sale jignitoare, Aurelian Bădulescu creează un sentiment de frică şi panică privind reprezentarea în spaţiul public a comunităţii LGBT. Astfel se contribuie la încetăţenirea stereotipurilor şi a prejudecăţilor privind indezirabilitatea comunităţii LGBT. Privind ţinta mesajului, prin stigmatizarea orientării sexuale Aurelian Bădulescu marginalizează persoanele având aceste trăsături în afara limitelor normale ale relaţiilor sociale, afectând stima de sine a acestora şi promovând izolarea lor”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii ONG-urilor spun că discursul lui Aurelian Bădulescu este cu atât mai grav, cu cât este o persoană publică, viceprimar şi nu se află la primul „derapaj” de acest fel.

„În luna iunie a anului 2018 acesta a folosit apelative jignitoare similare faţă de colegii săi din Consiliul General al Municipiului Bucureşti”, se arată în documentul citat.

„Prin conţinutul, ţintele, contextul şi emitentul mesajului şi în acord cu art. 15 a OUG 137 din 2000, declaraţia domnului Aurelian Bădulescu este asimilată unui comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnităţii umane ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unui grup de persoane sau unei comunităţi şi legat de apartenenţa acestora la o orientarea sexuală. (...) Mesajul viceprimarului Capitalei nu vine decât să alimenteze discursul de ură faţă de această comunitate, adâncind sentimentul de discriminare. Injuriile viceprimarului Bădulescu trebuie să fie sancţionate”, spun ONG-iştii.

Cele 11 ONG-uri care depun plângeri la CNCD împotriva lui Aurelian Bădulescu solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării sancţionarea cu amendă a viceprimarului Capitalei, „pentru a transmite un semnal hotărât că astfel de derapaje sunt inacceptabile în spaţiul public din România”.

Citește și: