Diana Grigore
63 vizualizări 9 apr 2019

„Este cu totul revoltătoare pasivitatea preşedintelui CSM, care refuză să sesizeze Curtea Constituţională în acest caz, fiind evident blocajul instituţional dintre Senatul României şi Ministerul Public. Faptul că dna Lia Savonea preferă să nu se preocupe de înfăptuirea justiţiei, aşa cum fişa postului i-o cere, şi omite să ia poziţie faţă de situaţia lui Călin Popescu Tăriceanu arată dubla măsură în care operează actualul preşedinte al CSM. Totul, în condiţiile în care alţi preşedinţi ai CSM au uzitat de această cale legală pentru a se adresa Curţii Constituţionale în situaţii similare.Reluăm apelul public, de această dată către membrii CSM, de a lua în discuţie propunerea ca preşedintele CSM să se adreseze Curţii Constituţionale cu privire la acest conflict juridic de natură constituţională, generat de încălcarea principiului colaborării loiale şi de depăşirea de cinci ori a termenului impus de Regulamentul Senatului pentru soluţionarea cererii de urmărire penală”, au transmis liberalii, printr-un comunicat de presă remis, marţi, Mediafax.

Liberalii mai spun că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, urmăreşte de fapt prescrierea faptelor de corupţie pentru care este cercetat.

„Călin Popescu Tăriceanu urmăreşte, în fapt, prescrierea faptelor de corupţie pentru care este cercetat, prin amânarea la nesfârşit a deciziei în cazul său. De altfel, rolul Senatului nu este acela de a decide asupra vinovăţiei sau a nevinovăţiei lui Călin Popescu Tăriceanu, întrucât acest lucru este atributul instanţei de judecată, ci de a permite procurorilor continuarea anchetei penale. Faptul că PSD-ALDE blochează decizia, chiar şi un eventual vot de respingere a solicitării procurorilor, arată laşitatea absolută în care colcăie actualul preşedinte al Senatului”, conform sursei citate.

PNL critică activitatea Comisiei juridice, care nu a întocmit încă un raport în privinţa solicitării DNA în cazul lui Tăriceanu.

„După 5 luni de tergiversare a solicitării privind începerea urmării penale în cazul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, senatorii PSD-ALDE din Comisia juridică au găsit de cuviinţă să obţină o nouă amânare prin boicotarea şedinţei acestui for. Este incredibilă sfidarea pe care o manifestă aceşti indivizi, transformaţi în slugi ale infractorilor cocoţaţi la vârful statului, faţă de toţi cetăţenii cinstiţi din această ţară care finanţează prin munca lor funcţionarea statului, implicit indemnizaţiile pe care le obţin cei care se ascund în spatele imunităţii parlamentare. Această conduită a parlamentarilor PSD-ALDE este o batjocură împotriva tuturor celor care cred în principiul egalităţii în faţa legii, fără de care o democraţie nu se poate defini. Încălcarea acestui principiu de către reprezentanţii PSD-ALDE reprezintă, în fapt, negarea mandatului primit în alegeri în mod democratic”, potrivit sursei menţionate

Ludovic Orban a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare deschisă adresată Liei Savonea, în care i-a cerut preşedintelui CSM să sesizeze CCR în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul PNL i-a comunicat acesteia că şeful Senatului se sustrage din ancheta penală.

În acest context, preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că Ludovic Orban a intrat într-o logică „de torţionar”, în care vrea cu orice preţ să îşi trimită fostul lider al partidului în faţa instanţei, adăugând că liberalul nu ştie ce cuprinde dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu.

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Citește și: