Daniela Timofti
3742 vizualizări 7 oct 2018

La secţia nr. 382, amplasată în Colegiul Naţional “Matei Basarab” din Capitală, sunt înscrise 2.400 de persoane, însă niciuna nu a venit să voteze, nici pe lista permanentă, nici pe cea suplimentară. O situaţie asemăntoare este şi la secţia alăturată, nr. 379, unde au votat 12 persoane pe lista suplimentară.

“Ieri (sâmbătă, n.r.) nu a venit nimeni, nici azi până la această oră. Toate raportările au fost zero. Chiar am primit două telefoane de la Call Center, pentru că au crezut că am greşit ceva. Am confirmat că raportarea este corectă. Pe listă sunt cetăţeni care locuiesc pe aceeaşi stradă şi la acelaşi imobil, adică în aceeaşi casă. Eu am litera de la K la Ş, ceilalţi de la A la K sunt la altă secţie de votare”, a explicat pentru Mediafax, preşedintele secţiei de votare nr. 382, Ionica Anton.

Şi cele peste 2.400 de la secţia nr. 379 au domiciliul la aceeaşi adresă: str. Vasile Lucaciu, nr. 5.

“Nu ştiu dacă îmi pot explica. Târziu am realizat că am doar o stradă şi un număr. Am vorbit cu colegii şi am ajuns la concluzia că sunt persoane care au obţinut o viză pentru cetăţenia europeană şi muncesc afară, nu aici. Nu sunt nume româneşti, ar putea fi moldoveni”, crede Ionica Anton.

Ionica Anton mai precizează că sâmbătă au aşteptat ore în şir alegătorii. Dar degeaba.

“Am aşteptat. Iniţial am început a râde.(...) Am stat 15 ore. Oboseala şi-a spus cuvântul, chiar dacă nu am avut niciun votant. Ne uitam pe hol. Am tot sperat. Foarte târziu mi-am dat seama că e o anomalie. Ne gândeam că poate vin.(...) Chiar nu-mi pot da seama cum pot locui într-un imobil atâtea persoane.(...) Am citit regulamentul, mi-am pus la punct documentaţia”, a mai precizat Ionica Anton.

Imobilul în care au domiciliul miile de persoane se află chiar lângă Colegiul Naţional “Matei Basarab” din Capitală, unde sunt amplasate secţiile de votare.

Potrivit datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central, în prima zi de referendum au existat 17 secţii de votare în care, în afară de membrii comisiei, niciun alt om nu a intrat, procentul de votare fiind de 0%.

Pe lângă cea de la Colegiul Naţional "Matei Basarab" din Capitală, alte patru secţii de votare cu procent zero de participare sunt în judeţul Harghita.

Niciun votant nu a fost la secţiile Pachia şi Harale, din judeţul Covasna (aflat pe lista celor mai inactive judeţe la acest referendum). Alte secţii fără votanţi au fost, sâmbătă, în judeţul Mureş (secţiile din Bozeni, Ilioara şi Sînsimion)

La acestea se adaugă două secţii din judeţul Hunedoara, una din Alba, o secţie din Vaslui, una din Vâlcea şi două secţii din judeţul Iaşi (localităţile Moşna şi Recea).

Citește și: