164 vizualizări 17 ian 2020

Potrivit documentului citat, pentru a verifica toate posibilele ipoteze privind dispariţia Luizei Melencu anchetatorii au făcut ample verificări.

Astfel, s-au dispus ordine europene de anchetă cu Italia, pentru a afla dacă Dincă şi familia sau legături cu reţele internaţionale de trafic de persoane.

„Din actele depuse la dosar, nu a rezultat niciun fel de legătură infracţională a inculpatului cu persoane care să fie cunoscute a se ocupa cu acest gen de infracţiune, nici pe teritoriul României, nici pe teritoriul Italiei”, potrivit actului de sesizare a instanţei.

De asemenea, pentru a verifica posibila aruncare a trupului Luizei Melencu în Dunăre, au fost efectuate verificări cu statul bulgar, pentru a se stabili dacă în perioada ulterioară zilei de 14 aprilie 2019 pe malul bulgăresc al Dunării a fost identificat vreun cadavru uman de sex feminin. Răspunsul, spun procurorii, a fost negativ.

„Verificările întreprinse la nivelul Direcţiei de Investigaţii Criminale indică faptul că din datele existente în dosarele de dispariţie coroborate cu datele rezultate în dosarul penal privind pe inculpatul Dincă Gheorghe (modul de operare, tipologia victimelor – vârsta, sex, aspect fizic, modalitatea de inducere în eroare a familiei victimei), nu au fost identificate cazuri privind persoane de sex feminin, sesizate ca fiind dispărute şi care ar putea fi victime ale infracţiunii de omor savârşite de inculpat. Aceste aspecte coroborate cu natura umană a fragmentelor osoase şi dentare calcinate ridicate din liziera de pădure, fragmente ce reconstituie un schelet unic al unei persoane de sex femininin cu vârsta între 15-19 ani, aşa cum s-a stabilit prin expertiză antropologică efectuată de către INML Mina Minovici Bucureşti, contribuie la concluzia logică că susţinerile inculpatului (atât din majoritatea declaraţiilor făcute, cât şi cele ce rezultă din interceptări) cu privire la uciderea şi incendierea corpului victimei Melencu Luiza sunt reale”, subliniază anchetatorii.

De altfel, procurorii au stabilit şi faptul că trupurile Alexandrei şi Luizei au ars în acelaşi incinerator.

Gheorghe Dincă şi-a schimbat de mai multe ori declaraţia cu privire la Luiza Melencu. Deşi iniţial a recunoscut că a ucis-o, ulterior el a infirmat această variantă. Mai mult, oamenii legii au ajuns la concluzia că el şi-a schimbat depoziţiile după ce a vizionat mai multe emisiuni TV în care s-a discutat despre dosarul lui.

„Toate probatoriile analizate, la care se adaugă interceptările ambientale şi informaţiile culese de colaboratorul cu identitate atribuită, dovedesc că tot scenariul prezentat cu privire la victima Melencu Luiza în ultima declaraţie a inculpatului din data de 09.01.2020, este o pură ficţiune, menită să împiedice finalizarea urmăririi penale şi să genereze alte posibile scenarii despre faptele comise”, explică procurorii DIICOT.

Gheorghe Dincă şi Ştefan Risipiţianu au fost trimişi în judecată miercuri, pentru trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol şi profanare de cadavre. Potrivit procurorilor DIICOT, Dincă a răpit-o, în 14 aprilie 2019, pe Luiza Melencu, în vârstă de 18 ani, a dus-o la casa sa din Caracal, unde a ţinut-o timp de trei zile imobilizată de pat, legată la ochi şi a violat-o de mai multe ori.

Ştefan Risipiţianu este acuzat că, ajuns la locuinţa respectivă, a observat fata şi i-a cerut lui Dincă acordul s-o violeze.

Dincă ar fi omorât-o în 17 aprilie 2019 pe Luiza Melencu, în bătaie, iar apoi a ars trupul acesteia într-un butoi metalic.

În 24 iulie 2019, Dincă a răpit-o din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, şi a dus-o la locuinţa sa din Caracal. Şi cea de-a doua victimă a fost imobilizată de pat cu un lanţ, legată şi violată. Dincă este acuzat că a sunat familia tinerei pentru a induce ideea că aceasta a plecat din România, iar când s-a întors acasă, Dincă a observat că fata a reuşit să desfacă lanţul cu care era legată de pat, să îşi scoată banda adezivă de la ochi şi că ţinea în mână un telefon vechi găsit în cameră. Atunci, Dincă a lovit-o, a sugrumat-o provocând decesul, apoi i-a ars trupul.

Citește și: