1452 vizualizări 10 aug 2019

„A fost transmis un eveniment legat de o autoutilitară parcată în mod neregulamnetar în zona Pieţei Victoria, aici unde urmează să se desfăşoare o manifestaţie publică. Încă de dimineaţă, colegii de la Poliţia Capitalei discută cu persoanele respective, aşa cum vă spuneam, suntem deschişi dialogului, însă asta nu înlătură aplicarea şi respectarea legii. Nu este altceva decât un incident, un eveniment forţat care să creeze în mod artificial o situaţie tensionată, să determine un oarecare răspuns din partea structurilor cu atribuţii în aplicarea legii", a declarat Georgian Enache, reprezentant al Jandarmeriei Române.

Protestatarul Cristian Dide a fost amendat contravenţional de către poliţişti şi a rămas fără permisul de conducere.

„În această dimineaţă, conducătorul vehiculului respectiv a fost sancţionat contravenţional, în fază iniţială pentru lipsa documentelor, dar şi pentru faptul că a staţionat într-o zonă care nu permite staţionarea. Ulterior pentru că a refuzat să mute acest autovehicul a fost din nou sancţionat contravenţional şi, de asemenea, i s-a suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Având în vedere că acest mobil a rămas în zona Pieţei, au fost notificate autorităţile locale în vederea dispunerii ridicării acestuia, pentru a fi îndepărtat. Absolut orice persoană care va fi aici trebuie să fie în siguranţă, iar un mobil în sine este un pericol pentru o persoană care se deplasează pe jos", a declarat Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Reprezentanţii jandarmilor şi ai poliţiştilor au reluat apelul la calm şi dialog. „Se iau în continuare măsuri, vom merge în continuare pe latura dialogului pentru că nu dorim ca nicio persoană să considere că suntem în forţă. Sperăm că toţi oamenii vor înţelege că legea este absolut aceeaşi pentru toată lumea", a conchis Diana Sarca.

Ştirea iniţială

Organizatorul protestului de sâmbătă din Piaţa Victoriei, Tommy Tomescu, a avut un schimb de replici cu protestatarul Cristian Dide, care a adus în Piaţă o platformă, deşi nu anunţase anterior acest lucru. Cristian Dide s-a urcat pe platforma respectivă şi refuză să plece. În zonă au ajuns jandarmii.

Iniţial, organizatorul protestului Tommy Tomescu a avut un schimb de replici cu un protestatar venit din străinătate şi care era nemulţumit pentru că auzise că în Piaţă va fi şi un concert, Tomescu precizând că vor fi intonate doar două imnuri la manifestaţie.

Ulterior, în Piaţa Victoriei a ajuns şi protestatarul Cristian Dide, care a adus şi o platformă, deşi nu anunţase organizatorul de acest lucru şi, potrivit protocolul încheiat cu autorităţile, nu are voie.

„Te-am sunat de o lună întreagă şi nu răspunzi. O lună întreagă te-am sunat şi nu ai răspuns. Mie (jandarmii -n.r.) nu m-au lăsat nici cu maşinile mele, cu care să punem scena şi tu vii cu platforma asta. Eu am dat toate numerele de înmatriculare deja. Acum o lună l-am contactat pe domnul Dide de foarte multe ori l-am sunat, săptămâni la rând să vorbesc cu el dacă vrea să aducă ceva aici, nu a vrut să răspundă la telefon pentru a pune în protocol că-l las să aducă această maşină, nu am putut să o bag în protocol această chestiune. Eu sunt răspunzătorul legal", i-a reproşat Tommy Tomescu lui Cristian Dide.

Cristian Dide a replicat că el nu „are treabă" cu organizatorul Tommy Tomescu şi că acesta nu a fost pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, a urcat pe maşina STB şi s-a legat cu un lanţ de aceasta.

În zonă, au venit jandarmi care i-au cerut organizatorului Tommy Tomescu să discute cu Dide, ca acesta să plece. În cele din urmă, protestatarul şi-a dat jos lanţul de la picior şi a coborât de pe maşina cu platformă, vehiculul fiind mutat.

Apoi, protestatarii s-au certat între ei, Cristian Dide reproşându-i lui Mălin Bot că au fost încheiate protocoale pentru protest cu Primăria, fără vreun temei juridic. „Această discuţie cu lipsa de temei pentru protocoalele semnate cu Primăria este de 8 luni de zile cu Tommy Tomescu, când eu i-am explicat la telefon şi i-am spus că nu are temei de drept să se prezinte nici în comisie şi nici să semneze vreun protocol. I-am spus acelaşi lucru şi lui Sandu Matei şi nu m-a ascultat şi toată lumea a semnat protocoale cu Primăria. Protocoale care nu au temei de drept", a spus Cristian Dide.

Îmbrânceli au fost în Piaţa Victoriei şi în momentul în care Mălin Bot a fost acuzat că a îmbrâncit o femeie, iar soţul acesteia a ripostat. La rândul său, Bot susţine că femeia respectivă a încercat să-i spargă telefonul.

Citește și: