Oana Despa
619 vizualizări 16 apr 2018

Infirmiere, brancardieri şi asistente de la Spitalului de Urgenţa "Bagdasar Arseni" din Bucureşti au ieşit, luni dimineaţa, în curtea unităţii sanitare, pentru a protesta. Oamenii sunt nemulţumiţi de noua modalitate de calcul al sporurilor, susţinând că va duce la scăderea veniturilor cu sute de lei.

De asemenea, la Craiova, aproximativ 450 de medici şi asistente de la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova protestează din acelaşi motiv.

Unul dintre liderii sindicatului angajaţilor din Spitalul Craiova, medicul Eleodor Cârstoiu a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că veniturile tuturor angajaţilor au fost diminuate, începând cu luna februarie.

„Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru că lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Cârstoiu.

În cursul zilei de luni, ministrul Sănătăţiii, Sorina Pintea, va avea o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru a discuta regulamentul de sporuri care se aplică angajaţilor din sistemul medical.

"Am ales să discut cu fiecare, să vedem care sunt problemele. Discut cu fiecare manager în parte, îi rog să-mi prezinte situaţia, modul în care s-au repartizat sporurile. Nu este obligatoriu ca toată lumea să ia sporul maxim. Cred că weekendul ăsta am vorbit cu o sută de manageri. Până acum s-au dat sporuri maxime", a spus Sorina Pintea la Digi24.

Citește și: