Roxana Din
285 vizualizări 4 dec 2019

Turcan, despre raportul PISA: Confirmă măsurile luate după ureche. 10 miniştri în ultimii cinci ani

Vicepremierul Raluca Turcan a spus că raportul PISA în cazul României confirmă măsurile luate „după ureche” şi faptul că în ultimii cinci ani România a avut 10 miniştri ai Educaţiei. Aceasta face apel la politicieni să ia în considerare platforma preşedintelui Klaus Iohannis, „România educată”.

„Rezultatele pun un diagnostic îngrijorător şi confirmă un lucru pe care l-am tot repetat în ultima perioadă: măsurile hei-rup-iste, după ureche, pe fond emoţional, de multe ori prin lupa electorală, au afectat la temelie sistemul de educaţie românesc. Practic, rezultatele acestea sunt consecinţa a 10 miniştri în cinci ani de zile, a 64 de ordonanţe de urgenţă pe o singură Lege a Educaţiei, plus alte iniţiative legislativă făcute pur şi simplu în Parlament. Eu cred că reprezintă şi un semnal de alarmă şi un imbold pentru toţi actorii politici să pună într-adevăr educaţia ca prioritate naţională”, a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, Raluca Turcan.

Aceasta le-a transmis colegilor săi din Guvern, dar şi parlamentarilor că ar trebui să ia în considerare „în mod serios” platforma preşedintelui Klaus Iohannis, „România educată”.

„Prin toţi actorii politici am avut în vedere, evident, Guvernul României, dar şi parlamentari ai României, care ar trebui să ia în considerare faptul că în momentul de faţă avem o platformă extraordinară de expertiză prin proiectul <România educată> şi că pe acest proiect al României educate avem şansa să construim educaţia românească. Fac un apel către USR şi către alţi parlamentari responsabili din Parlamentul României să privească spre <România educată> cu raţiune şi să pună acest proiect în centrul preocupărilor pentru măsurile pe care trebuie să le luăm în domeniul educaţiei”, a mai spus Turcan.

59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanţă, potrivit raportului PISA, care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

În urma acestor rezultate, se apreciază că gradul de analfabetism funcţional este mare: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc.

România ocupă în clasamentul PISA locul 47 din 79 de ţări.
    
Vicepremier: Încercăm să direcţionăm 5% din PIB Educaţiei

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că Guvernul încearcă să direcţioneze, 5% din PIB Educaţiei, în 2020, prin efort cumulat al Ministerului Dezvoltării şi al Ministerului Fondurilor Europene.

Întrebată dacă Educaţia va avea, în 2020, 5 al sută din PIB, Raluca Turcan a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se încearcă acest lucru, „printr-un efort cumulat”.

„În condiţiile dificile pe care trebuie să le acoperim cu bugetul de stat pe anul 2020, încercăm ca tot ceea ce înseamnă bani direcţionaţi spre Educaţie să fie minim 5% din PIB, în sensul în care să avem bugetul Ministerului educaţiei Ministerul Dezvoltării Regionale, bugetul Ministerului Fondurilor Europene, printr-un efort cumulat. Aşadar, bugetul de stat, cu fondurile europene, să aloce Educaţiei minim 5% din PIB”, a declarat Raluca Turcan.

Vicepremierul a ţinut să precizeze că, la rectificarea bugetară, nu s-au tăiat bani de la Educaţie.

„Practic, s-a scos o coloană din filă de buget care era doar scrisă şi nepregătită”, a mai spus Turcan, referindu-se la un proiect pe fonduri europene care nu fusese încă scris.

Răspundere pe transportul elevilor la şcoală

Raluca Turcan a fost întrebată, miercuri, într-o conferinţă pe teme de educaţie, ce se va întâmpla cu transportul elevilor către şcoală, iar vicepremierul a declarat că dacă problema nu va fi rezolvată în Parlament, în două săptămâni, Guvernul îşi va asuma răspunderea.

„În maxim 2 săptămâni ne asumăm răspunderea pe transportul elevilor şi anume includerea serviciilor de transport şcolar în sfera serviciilor publice de transport. Ce înseamnă procedura asumării răspunderii? Înseamnă că ne punem mandatul pe masă pentru a rezolva această problemă a transportului elevilor spre şcoală. În două săptămâni, dacă problema nu este rezolvată în Parlament, ne asumăm răspunderea”, a spus Turcan.

Săptămâna trecută, mai mulţi elevi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei, reclamând că nu le este decontat transportul şcolar, iar în unele localităţi acesta nu există.

Citește și: