Nicolae Oprea
62 vizualizări 26 sep 2019

„În perioada 16-20 septembrie 2019, procurori ai Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu o echipă de arheologi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (I.I.C.C.M.E.R.) şi colaboratori de la câteva muzee din ţară, au participat la cea de-a patra campanie de investigaţii arheologice pentru căutarea, descoperirea şi recuperarea osemintelor deţinuţilor politici morţi în Penitenciarul din Târgu Ocna, judeţul Bacău”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Parchetul General.

Sursa citată menţionează că moartea deţinuţilor politici în Penitenciarul de la Târgu Ocna, încarceraţi în perioada regimului comunist, face obiectul unui dosar penal al Secţiei parchetelor militare, ca urmare a sesizării depuse de I.I.C.C.M.E.R. şi care vizează tragerea la răspundere penală a vinovaţilor din fosta Securitate şi din administraţia penitenciarului.

„În vederea soluţionării acestei cauze, campaniile arheologice efectuate au avut drept scop identificarea osemintelor celor decedaţi în penitenciar. Numărul total al mormintelor depistate în cursul celor patru campanii de cercetări arheologice este de 59, dintre care 18 sunt ale unor deţinuţi. Toate rămăşiţele pământeşti considerate ca aparţinând deţinuţilor politici au fost extrase şi recuperate, făcând obiectul expertizelor medico-legale, al analizelor antropologice şi a testelor de genetică umană”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Procurorii mai spun că potrivit unei evidenţe bazate pe surse documentare, în perioada 1950-1964, la Penitenciarul din Târgu Ocna au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, dintre care 73 au murit în timpul detenţiei.

Morţii au fost înhumaţi într-un cimitir parohial din apropierea penitenciarului, fără sicriu, în gropi individuale sau comune, nemarcate.

Citește și: