Nicolae Oprea
4416 vizualizări 5 oct 2018

Cântăreaţa şi omul de televiziune Delia Matache s-a alăturat campaniei Iubirea nu se votează printr-un videoclip pe contul personal de Instagram.

Actorul Florin Piersic declară că nu merge la referendum, dar susţine căsătoria între un bărbat şi o femeie. ”Aşa am crescut şi am învăţat de la părinţii mei şi aşa este viaţa”, spune actorul.

Florin Piesic a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că ar fi caraghios să se gândească la un alt tip de căsătorie.

„Normal că eu ţin la căsătoria dintre un bărbat şi femeie, asta e ideal şi minunat şi aşa am crescut şi am învăţat de la părinţii mei şi aşa este viaţa. Adică să mă gândesc la cu totul altceva, mi se pare caraghios. Nu merg la referendum”, a spus Piersic.

Actorul a adăugat că nu merge la referendum pentru că sâmbătă şi duminică va lipsi din Cluj-Napoca.

Actorul Victor Rebengiuc susţine răspicat că nu va participa la această consultare cetăţenească.

”Nu mă interesează acest referendum, nu particip, nu merg. Sunt obosit şi vreau să stau acasă, pentru că m-au enervat cu acele întrebări. Stau acasă şi gata”, a declarat pentru Mediafax, celebrul actor din ”Moromeţii”.

Un alt mare actor care crede că referendumul este inutil este Ion Dichiseanu: ”După umila mea părere, acest referendum nu-şi găseşte rostul. Românul ştie foarte bine ce vrea, iar acum este vorba de nişte bani aruncaţi degeaba. Nu mă pricep eu la politică foarte bine, dar sunt un om care mi-am văzut de treaba mea”, a precizat actorul, pentru Mediafax.

Nici actorul Marcel Iureş nu este interesat de acest referendum.

”Pe mine personal nu mă interesează, eu trăiesc normal, firesc, dar nu trebuie să devenim eroi ai firescului, nici duşmanii unor comunităţi. Chiar m-am îndepărtat de acest subiect. Pentru mine este antipatică atmosfera şi modul cum se tratează subiectul, şi al familiei tradiţionale, dar şi al comunităţii LGBT. Nu cred că trebuie să ridicăm o baricadă. Faptul că eu trăiesc aşa este o alegere a mea, nu presupune că eu sunt adversarul cuiva. Nu sunt adversarul nimănui”, a declarat Marcel Iureş, pentru Mediafax.

Şi cunoscutul actor de comedie Alexandru Arşinel declară că va sta acasă în zilele referendumului.

”Eu sunt fiu de ţăran, de CFR-ist, am apucături normale. Dar pentru că nu vreau să-mi influneţez viaţa şi viitorul, cred că de data asta, pentru prima dată în viaţa mea, o să mă abţin. Eu când trec prin faţa unei biserici, spun Tatăl Nostru şi îmi fac cruce. Prefer să nu mă duc“, a declarat Arşinel.

Nici lumea modei nu a rămas indiferentă faţă de referendum. Designerul şi criticul de modă Iulia Albu şi-a exprimat opinia, pentru Mediafax: ”S-a creat o întreagă isterie în jurul subiectului referendum, lucru care mă deranjează din două considerente. Primul ar fi faptul că opinia publică este masiv dezinformată, referitor la ceea ce ar însemna această modificare, iar al doilea, faptul că, din păcate, nu există niciun site care să explice concret ce înseamnă acest referendum şi care este motivul pentru care el se face, şi care este miza lui”, a declarat Iulia Albu, care precizează că se puteau face lucruri mai importante cu banii pentru referendum.

Potrivit acesteia, îmbunătăţirea legii adopţiei este mult mai importantă decât referendumul.

”Consider că prioritară ar fi fluidizarea legislaţiei privind adopţia, astfel încât un copil să fie adoptabil mult mai rapid decât este în momentul de faţă.(…) Consider că atât o femeie şi un bărbat, cât şi două femei, cât şi doi bărbaţi ar fi în egală măsură capabili să crească un copil, dacă sunt responsabili şi în deplinătatea facultăţilor mintale. Sunt o susţinătoare frecventă a parteneriatului civil şi asta este tot ce am de spus pe acest subiect”, a precizat Iulia Albu.

Sunt şi foarte multe vedete care menţionează, atât pe reţelele de socializare, cât şi în declaraţii publice, că vor spune DA la referendum, printre aceştia numărându-se Ozana Barabancea, Sofia Vicoveanca sau Tudor Sişu.

O altă vedetă, Bianca Brad, a susţinut pe Facebook referendumul şi a spus că răspunsul ei va fi DA.

Interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea crede că această consultare a cetăţenilor va întări societatea românească şi va stabili o direcţie normală şi sănătoasă.

”Este foarte important că trei milioane de concetăţeni de-ai mei îmi cer să merg la vot şi îmi cer să îmi exprim părerea în această speţă. Mă refer la cele trei milioane de semnături care s-au strâns pentru a se realiza modificarea în Constituţie, iar căsătoria să fie actul liber consimţit între un bărbat şi o femeie, nu între soţi”, a precizat Ionuţ Fulea, pentru corespondentul Mediafax.

Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

 

Citește și: