Vasile Magradean
87 vizualizări 23 oct 2019

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond a declarat, miercuri, că Revoluţia anticomunistă din Ungaria a avut repercusiuni şi asupra maghiarilor din Transilvania, dar şi a celor din Cluj, mulţi studenţi şi profesori maghiari fiind arestaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare.

„Am participat la comemorarea Revoluţiei din Ungaria din 1956, eveniment care a dat prima lovitură zidului comunist. Au urmat alte evenimente, cum au fost Primăvara de la Praga, acţiunile sindicatului Solidaritatea din Polonia şi Revoluţia din România din 1989. Revoluţia anticomunistă din Ungaria a avut repercusiuni şi asupra maghiarilor din Transilvania, dar şi a celor din Cluj, deoarece puterea comunistă de atunci a considerat valul de simpatie manifestat faţă de Revoluţia ungară ca un val iredentist. Foarte mulţi studenţi şi profesori maghiari au fost arestaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare”, a spus Csoma.

Potrivit acestuia, valul de simpatie nu a avut nimic de-a face cu iredentismul ci a fost o simpatie naturală faţă de o Revoluţie care a luptat pentru libertate.

La monumentul „In Memoriam 1956”, amplasat în Parcul Central din Cluj-Napoca, au fost depuse coroane de flori din partea UDMR, a unor instituţii şi asociaţii, dar şi a Consulatului General al Ungariei de la Cluj-Napoca.

În cursul serii de miercuri, de la ora 19,56 va avea loc la Cluj-Napoca o retragere cu torţe din faţa casei în care s-a născut regele Ungariei, Matei Corvin, până în Cimitirul Central, dar şi un spectacol artistic la Teatrul Maghiar.

Citește și: