Cristina ANDREI
3119 vizualizări 12 aug 2017
România a avut cea mai mare creştere a riscului de sclavie modernă faţă de anul 2016, iar principalele motive ar fi absenţa unei legislaţii în acest sens, dar şi a unui program dedicat victimelor acţiunilor violente şi a celor care sunt exploataţi prin muncă, arată jurnaliştii americani. Alături de România, la capitolul „cele mai grave încălcări ale dreptului oamenilor la libertate”, se află şi Italia. 
 
Alte state care prezintă un mare pericol şi în care se dezvoltă forme de sclavie modernă sunt Grecia, Cipru şi Bulgaria, aflându-se şi ele printre primele locuri în Europa. Sclavia modernă se defineşte drept „o umbrelă care reuneşte sclavia, traficul de persoane şi munca forţată”, iar indicele menţionat se calculează în funcţie de puterea şi eficacitatea legilor, dar şi de gravitatea încălcării lor în 198 de stat. 
 
Analistul pentru drepturile omului, Alexandra Channer, arată că o cauză a creşterii acestui indice în UE, în general, ar putea fi afluxul de imigranţi care intră în ţări ale blocului comunitar fără să fie monitorizaţi şi luaţi în evidenţa statului, motiv pentru care sunt mult mai vulnerabili.
 
„Imigranţii sunt deja foarte sensibili atunci când îşi încep călătoria - de obicei pleacă din ţări marcate de violenţă şi sărăcie extremă. Astfel, ajung în mâinile intermediarilor, iar apoi intră rapid într-un ciclu în care sunt victimele bandelor de traficanţi. (...) Există şanse ca, şi înainte de a-şi găsi un loc de muncă, să fie deja intraţi în circuitul sclaviei moderne”, a spus aceasta pentru CNN.
 
În replică din partea Comisiei Europene a venit un îndrumar pentru cum ar trebui să fie combătute aceste delicte: „Suntem conştienţi că această criză a refugiaţilor este exploatată de infractori care îi ţintesc pe cei mai predispuşi să cedeze: pe femei şi pe copii”, a transmis purtătorul de cuvânt al CE, Tove Ernst, prin e-mail. 
 
Cea mai mare creştere, în România şi Italia
 
Cele mai mari creşteri ale Indicelui Sclaviei Moderne s-au înregistrat în România, ţara noastră coborând în clasament 56 de poziţii şi ajungând pe locul 66 în topul celor mai predispuse state pentru dezvoltarea formelor de sclavie modernă. Raportul a demonstrat că atât România, cât şi Italia au raportat cele mai grave astfel de cazuri din UE. 
 
 
În România, cel mai notoriu caz de sclavie modernă a fost cel din comuna Berevoeşti, Argeş, acolo unde oamenii erau ţinuţi în lanţuri şi obligaţi să muncească. Gruparea a fost destructurată la începutul anului. 

Citește și: