Alexandra Mortu
694 vizualizări 7 ian 2020

Dragoş Ciupercescu a depus plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din cauza condiţiilor de detenţie, potrivit digi24.ro.

Bărbatul a fost condamnat defitinitiv în 2007 la 18 ani de închisoare după ce a detonat o grenadă în apropierea Liceului „Jean Monet” din Bucureşti pe 6 noiembrie 2002.

Acesta a făcut mai multe plângeri de-a lungul timpului invocând aglomeraţia din închisoare, lipsa de căldură, precum şi expunerea la fum de ţigară. De asemenea, acesta şi-a exprimat nemulţiumirea şi faţă de modul în care autorităţile îi dădeau voie să comunice cu soţia lui din Italia: prin informarea autorităţilor din penitenciar în legătură cu numerele de telefon pe care voia să le apeleze.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Dragoş Ciupercescu trebuie să fie despăgubit de statul român cu 3.000 de euro pentru condiţiile în care a fost incarcerat la penintenciarul din Giurgiu şi cel din Jilava.

Însă decizia nu este una definitivă,  astfel încât statul român poate contesta decizia în termen de 3 luni la Marea Cameră de la CEDO.

Dragoş Ciupercescu a fost eliberat condiţionat în 2016, deşi fusese condamnat la 18 ani de închisoare.

 

Atentatul din apropierea Liceului „Jean Monnet” din Bucureşti

În noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat, din depozitul de muniţii al UM 01348 din Bucureşti, şapte grenade de mâna defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65.

Ulterior, pe 6 noiembrie 2002, bărbatul a detonat pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din Bucureşti una dintre grenadele furate. Acţiunea lui a condus la rănirea a cinci elevi şi distrugerea mai multor bunuri materiale.

La câteva luni după, pe 14 martie 2003, Dragoş Ciupercescu a amplasat o altă grenadă pe o alee din Parcul Cişmigiu din Bucureşti, însă proiectilul nu a explodat.

În acea perioadă, bărbatul trimitea autorităţilor române scrisori anonime în care revendica cele două atentate şi solicita sume mari de bani. De exemplu, printr-un apel telefonic, a solicitat Poliţiei Capitalei 10 milioane de dolari pentru a nu ucide mai mulţi copii.

Sursă FOTO: CanCan.ro

 

 

Citește și: