Ionel Dancu
407 vizualizări 25 oct 2018

Deputatul PNL a precizat, pentru MEDIAFAX, că Doina Gradea va onora invitaţia la audierea în Comisiei care va avea loc după data de 5 sau 6 noiembrie.

"În urma primirii unei sesizări, la Comisia de Cultură din Camera Deputatilor, semnată de către mai multe organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale referitoare la situaţia extrem de îngrijorătoare în care se află Televiziunea Publică (TVR/ SRTv), am invitat-o telefonic pe doamna Doina Gradea, pentru a fi audiată în cadrul Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor”, a anunţat, joi, Gigel Ştirbu, într-un comunicat de presă.

În opinia acestuia există o serie de de argumente pentru demiterea directorului TVR.

„Concret, recentele evoluţii din această instituţie impun atât declanşarea de urgenţă a unei audieri. Iată câteva dintre argumentele care susţin urgenţa şi necesitatea anchetei şi a demiterii PDG: Comisia de etică şi arbitraj din TVR, forul profesional intern care supraveghează respectarea Statutului ziaristului, a publicat recent un raport în care a constatat, printre altele, existenţa unor incompatibilităţi şi contradicţii îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire şi acţiune ale Preşedintelui-Director General şi Directorului TVR1, pe de-o parte, şi exigenţele legale, regulamentare şi procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte.

Exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparenţă în decizii - toate sunt aspecte care au drept consecinţe inerente vicierea relaţiilor de muncă, instalarea şi generalizarea neîncrederii şi - cel mai grav - compromiterea autorităţii manageriale în TVR”, arată Ştirbu.

Dragoş Pătraru. Înregistrări în exclusivitate cu Doinea Gradea. Acum Gradea în apărarea modificărilor făcute Legilor Justiţiei: “Băi, m-am c….t pe mine, mi-aduc aminte pe vremuri când l-am dat afară pe Mândruţă!”

Preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor mai afirmă că există „multiple indicii” cu privire la existenţa unor imixtiuni politice în activitatea televiziunii publice.

„Raportul Comisiei de etică este bazat pe audieri ale mai multor jurnalişti din TVR dar şi audieri ale conducerii TVR, inclusiv a PDG Doina Gradea şi a Directorului TVR1, Eduard Dârvariu. În raportul citat, Comisia de etică şi arbitraj, mai concluzionează, în urma informaţiilor care au reieşit din audierile pe care le-a desfăşurat, şi că: “Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale”. Cu alte cuvinte, există multiple indicii că actuala conducere executivă a TVR ar fi operat schimbări la nivel editorial în urma unor intervenţii politice sau de altă natură, din afara televiziunii”, conchide acesta.

 

Citește și: