112 vizualizări 9 aug 2019

„Având în vedere faptul că declaraţia face trimitere şi la preşedintele FSNPPC/SNPPC, precizăm, ferm şi neîndoilenic, că în cadrul discuţiei de ieri (joi-n.r.), care a vizat aspectele sindicale despre care v-am informat în ultimele zile (deficit de personal, buget, salarizare, logistică etc.), a avut loc şi o referire informală la subiectul în cauză, preşedintele FSNPPC/SNPPC opunându-se categoric unei asemenea idei. Mai mult, acesta a subliniat faptul că actualul statut special al poliţistului a fost una dintre condiţiile obligatorii ale accederii României în UE (stipulată în ,,foaia de parcurs” a etapei de preaderare, la Capitolul Justiţie şi Afaceri Interne). Ştim cu toţii că demilitarizarea Poliţiei s-a făcut strict pentru respectarea legislaţiei şi a principiilor europeane, care nu permit cercetarea penală a cetăţenilor de către militari! Politicile europene legate de Capitolul JAI prevăd aspecte foarte clare, referitoare la existenţa unor structuri judiciare şi poliţieneşti civile, unice, independente şi eficiente, dar şi la eliminarea oricărui paralelism instituţional dintre stucturile poliţieneşti şi cele militare”, transmite Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), într-un comunicat de presă remis vineri Mediafax.

Sindicaliştii precizează că, în contextul creat de ,,lansarea” în spaţiul public a variantei revenirii Poliţiei la vechiul statut – „variantă nefezabilă şi nelegală din punct de vedere al legislaţiei europene, pe care o respingem categoric!” – este necesar un punct de vedere, clar, fără echivoc şi neîntârziat, al MAI şi al Guvernului, cu privire la subiectul în discuţie, pentru a preveni diseminarea unor zvonuri negative în rândurile poliţiştilor.

Reacţia Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual vine după ce, joi seară, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a anunţat că a abordat tema remilitarizării ministerului cu premierul Viorica Dăncilă, precizând însă că dacă va fi luată o astfel de decizie se va face transparent, după consultări cu sindicatele şi angajaţii. „E un subiect pe care l-am abordat cu doamna prim-ministru, vă mărturisesc, în ultimele zile. Nu vreau să dau un semnal în sistem, la momentul acesta, nu vreau să fie creată niciun fel de presiune în MAI sau să creadă lumea că, de mâine, ne apucăm de aşa ceva. Tot astăzi m-am întâlnit cu Dumitru Coarnă, liderul unuia dintre sindicatele din ministerul nostru. Dacă vom face aşa ceva vreodată, dacă o vom face, o vom face printr-o consultare foarte transparentă cu sindicatele, în primul rând, printr-o consultare foarte transparentă cu lucrătorii din minister pentr că este o decizie grea. Înseamnă o schimbare totală de paradigmă”, a declarat Mihai Fifor, la Antena 3.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne a mai precizat că, din ce ştie el, în Uniunea Europeană mai sunt două ţări care au încă poliţie militarizată, respectiv Ungaria şi Estonia.

 

Citește și: