Raluca Lazaroi
298 vizualizări 8 apr 2019

Doi bărbaţi din comuna Cristeşti, judeţul Botoşani, au declanşat, luni, greva foamei în faţa Instituţiei Prefectului din Botoşani, supăraţi că primăria din localitate nu le-a pus la dispoziţie păşune pentru cele 300 de oi şi 20 de vaci pe care le deţin.

Aceasta este a doua acţiune de protest a celor doi bărbaţi, după ce lună a trecută au venit în faţa Prefecturii şi au încercat un protest similar. La acea vreme, prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, a discutat cu aceştia şi a stabilit ca împreună cu reprezentanţii primăriei să ajungă la ferma acestora pentru evaluarea efectivului de animale.

Prefectul spune că un reprezentant al instituţiei, împreună cu reprezentanţi ai comisiei stabilite la nivelul Primăriei Cristeşti au ajuns la fermă, însă nimeni nu a fost găsit acolo, astfel că problema a rămas nerezolvată.

“Dumnealor au mai avut în intenţie de a protesta în acest fel, prin greva foamei, în data de 28 martie. După discuţiile pe care le-am avut împreună şi cu primarul comunei Cristeşti am stabilit împreună cu dumnealor să meargă o echipă, o comisie de la primărie pentru a număra efectivul de animale pe care îl au în proprietate în vederea stabilirii suprafeţei de păşune aferente efectivului deţinut de această familie. Din această comisie a făcut parte şi un coleg de-al meu din cadrul Instituţiei Prefectului. Când s-au deplasat la faţa locului nu a fost găsit niciun membru al familiei acasă, iar animalele erau ţinute într-un ţarc fără apă şi fără mâncare. Consider că dumnealor forţează prin acest protest ca reprezentanţii Primăriei Cristeşti să le acorde, fără a respecta procedurile legale, o suprafaţă mai mare de păşune decât li se cuvine”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu.

Potrivit acestuia, la nivelul comunei Cristeşti toate contractele de concesiune de păşune sunt expirate, în această perioada derulându-se procedura de reconcesionare a suprafeţelor de păşune pe care le deţine comuna Cristeşti.

Pentru acest lucru este nevoie, în prealabil, de o evaluare a efectivului de animale existente în comună şi apoi se va stabili ce suprafaţă revine fiecărui proprietar de animale.

Citește și: