Ionel Vaduva
977 vizualizări 8 ian 2020

Potrivit unei informări transmise de Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), în urmă cu patru zile, Polonia a notificat la OIE primul caz de influenţă aviară înalt patogenă din acest an, stat care nu a mai înregistrat focare din 2017.

„În numai trei zile, virusul s-a extins, fiind afectate trei ferme pe o rază de 3 km, cu aproximativ 400.000 capete”, se menţionează în documentul ACEBOP. „În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităţilor de sute de tone intrate săptămânal în ţară şi sute de mii de ouă”.

Conform Directivei 2005/94/CE a Consiliului Europei, în vederea prevenirii eventualei răspândiri a virusului influenţei aviare H5N8 în alte exploataţii de păsări din statul afectat şi din celelalte ţări membre ale blocului comunitar, cu precădere cele care achiziţioneaza păsari, carne şi ouă din Polonia, autorităţile veterinare din statele UE au început aplicarea de măsuri.

În viziunea ACEBOP, prima „restricţie corectă” ar fi suspendarea achiziţiilor de carne şi de ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană (CE), cu scopul protejării consumatorului român, ştiind faptul că virusul influenţei H5N8 poate trece la om.

„Această măsură ar trebui secondată de controlul întărit la destinaţie al cărnii şi ouălor deja intrate, respectiv în depozitele din România, pentru a reduce spre zero riscul pentru consumator şi retragerea lor de pe piaţă”, afirmă specialiştii ACEBOP. „Un recensământ al cantităţilor intrate în perioada noiembrie-ianuarie şi destinaţia finală ar fi binevenit în eventualitatea unui risc”.

Conform anunţului ACEBOP, CE solicită în continuare menţinerea unei vigilenţe extreme, care ar trebui marcată şi de măsuri aplicate la achiziţiile intracomunitare, nu numai la supravegherea fermelor din România.

Directiva 2005/94/CE prevede derogări de la restricţiile de mişcare a păsărilor, cărnii, ouălor - cu specificaţia mişcării doar în statul afectat, „NU şi în alte state membre”.

„Dacă în luna decembrie 2019 au fost înregistrate notificări de cazuri de influenţă aviară slab patogenă de către Franţa şi Regatul Unit al Marii Britanii, noul an a debutat cu un caz de influenţă aviară înalt patogenă, în Polonia, care în numai trei zile s-a extins foarte mult”, trag un semnal de alarmă cei de la ACEBOP. „Acest fapt ne îngrijoreaza şi ne dorim măsuri urgente, care să protejeze consumatorii şi fermele româneşti. Asocierea pestei porcine africane în evoluţie cu afectarea sectorului aviar cu gripă înalt patogenă ar fi un dezastru pentru societăţile producătoare, dezastru care considerăm că poate fi evitat prin acţiuni rapide şi ferme”.

Zilele trecute, Andrzej Danielak, preşedintele Asociaţiei Poloneze a Crescătorilor şi Producătorilor de Păsări, citat de Reuters, a declarat că H5N8 ar fi afectat trei ferme, cu până la 350.000 de păsări expuse riscului, pe o rază de trei kilometri.

„Serviciile veterinare implementează procedurile de eradicare a virusului în această situaţie”, au transmis autorităţile locale din regiunea Lubartowski într-un comunicat de presă.

Autorităţile poloneze au informat că au avut loc reuniuni de criză, în timp ce postul de televiziune polonez Polsat a arătat maşini ale poliţiei care blocau un drum din zonă.

Gripa aviară a fost detectată în fermele de curcani din estul Poloniei, au anunţat miercuri, 1 ianuarie 2020, autorităţile de la Varşovia.

 

Citește și: