Alexandru Costea
872 vizualizări 10 iul 2019

„Am urmărit ieri (marţi-n.red.) dezbaterile din Comisia de tăiat frunze la câini pe timp de vară (comisia de investigare a fraudelor la alegerile din 26 mai). Justificările ministrului Carmen Dan şi a secretarului general de la MAE au făcut senzaţie. Să fii membru al Guvernului, să fii responsabil de organizarea (foarte proastă) a alegerilor şi tot tu să spui că alegerile au fost fraudate este dovadă de lipsă de logică şi de subevaluare a inteligenţei românilor. Acuzarea STS pentru haosul din ziua alegerilor arată clar că ministrul Dan nu a înţeles că tupeul marca Dragnea nu mai ţine. Mai ales în cazul unui ministru care trebuia să zboare din Guvern încă de acum un an pentru reprimarea populaţiei la mitingul din 10 august 2018. Deşi Dragnea a dispărut politic, moştenirea sa este prezentă şi dă formă aceloraşi inepţii pe care le puteam auzi de la fostul şef de trib. Iar cea care duce astăzi steagul dezinformărilor marca Dragnea poartă numele de Carmen Dan, proptită în scaunul de ministru de interne”, a scris, miercuri, pe Facebook, europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

Referitor la declaraţiile secretarului general al MAE, care a fost audiat marţi în Comisia pentru anchetarea posibilelor fraude la alegerile din 26 mai, Tomac a notat că, pentru hoasul creat în secţiile de votare, ea a acuzat românii care voiau să voteze şi nu „incapacitatea guvernanţilor”.

„Cât despre secretarul general al MAE, nimic mai jalnic. În opinia acesteia, vinovaţi pentru haosul din secţiile de votare din străinătate sunt românii care s-au prezentat la vot, nu incapacitatea guvernanţilor de a înţelege că dreptul la vot trebuie garantat de stat. Şi pe lună dacă va pleca vreun cetăţean al României care doreşte să voteze, trebuie create condiţiile necesare. Este dreptul românului de a vota oriunde, şi statul trebuie să garanteze exercitarea acestui drept”, a scris Tomac.

„Sunt tare curios dacă actualul Guvern înţelege, în ceasul al doisprezecelea, că, la alegerile din toamnă, vom avea din nou probleme mari, având în vedere modificările făcute, pe repede înainte, în sesiune extraordinară a Parlamentului. Sunt probleme care pot da totul peste cap şi pot crea un şi mai mare haos la alegerile prezidenţiale. Eu am prezentat câteva soluţii reale, din respect pentru cei aproape 4 milioane de români care muncesc, studiază sau locuiesc definitiv peste hotare. Rămâne de văzut dacă puterea PSD-ALDE le va accepta sau nu”, a conchis mesajul său Eugen Tomac.

Mesajul europarlamentarului vine în contextul în care, marţi, ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, în Parlament, că Serviciul de Telecomunicaii Speciale (STS) nu ar trebui să se mai ocupe de alegerile din România, iar sarcinile STS ar putea fi preluate de Autoritatea Electorală Permanentă. Carmen Dan mai sune că directorul STS nu a contrazis-o atunci când i-a semnalat mai multe probleme.

Ministrul Afacerilor Interne a fost audiat, marţi, în Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai.

De asemenea, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, a declarat, marţi, la audierile din Comisie, că misiunile diplomatice au raportat multe incidente la alegerile de pe 26 mai, ea precizând că "în multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot".

„În multe cazuri s-a intrat cu forţa în secţiile de votare, inclusiv pentru a se sustrage buletine de vot şi au fost câteva dintre aceste incidente raportate. Unele persoane din grupurile de agitatori se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. În anumite cazuri, cum ar fi în Italia, de exemplu, forţele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanţi şi la alte acţiuni violente”, a declarat Laura Elena Chiorean.

 

Citește și: