Gandul
49 vizualizări 17 ian 2020

În seara incindentului, părinţii copiilor decedaţi şi fratele mai mare au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale, în timp ce vecinii susţineau că micuţii fuseseră lăsaţi singuri în cameră.

De asemenea, aceştia susţin că au făcut mai multe plângeri la Protecţia Copilului, însă când autorităţile veneau în control nu găseau nereguli, potrivit digi24.ro.

Potrivit surselor, se pare că persoana care susţine că a sesizat autorităţile în mai multe rânduri referitor la neglijenţa faţă de cei patru copii s-ar afla în divergenţe cu mama acestora şi ar suferi de afecţiuni psihice.

„La acel moment, colegii mei de pe serviciul de intervenţie în regim de urgenţă au mers, au verificat, nu s-au constatat nereguli”, a declarat Monica Truşcă, director executiv DGASPC Timiş.

Ulterior, conform procedurii, au fost anunţaţi cei de la serviciul social din cadrul primăriei.

„Responsabilul de caz s-a deplasat lunar la domiciliul familiei, a văzut de fiecare dată copiii, a vorbit de fiecare dată cu mama. Din punctul responsabilului de caz totul era în regulă, mama se îngrijea de copii, erau bine hrăniţi, bine îngrijiţi”, a declarat Esztero Emese, şef serviciu management de caz.

Şi un alt responsabil de caz, Simona Badica, susţine că mama nu şi-ar fi lăsat copii singuri sau nesupravegheaţi.

„În prezent, ancheta este în fază incipientă, poliţiştii au deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi distrugere”, a specificat Aurora Voicilă, purtător de cuvânt IPJ Timiş.

Cauza probabilă a incendiului pare a fi un coş de fum necurăţat şi întreţinut aşa cum ar fi trebuit.

În momentul declanşării focului în camera micuţilor, copiii erau lăsaţi în grija unui frate mai mare, în vârstă de 14 ani. Alexandra, Adrian, Andrei şi Antonia au ars de vii, sub privirile uluite ale băiatului cel mare, care nu a putut interveni să-şi ajute fraţii. Părinţii nu erau în zonă, ei fiind alertaţi ulterior de vecini. Copiii morţi în incendiu aveau vârste cuprinse între 2 şi 6 ani.

Când a izbucnit focul, băiatul cel mare plecase spre bucătărie, să încălzească lapte pentru frăţiorii săi, un gest care s-a dovedit a fi salvator pentru viaţa lui.

ISU Timiş a postat un mesaj pe pagina oficială de Facebook despre tragicul incident care a avut loc în cartierul timişorean Elisabetin: „Cât costă neglijenţa?”

„Credem că preţul este prea mare, iar intervenţia de noaptea trecută ne-a confirmat acest lucru.

Alarma s-a dat în jurul orei 22:35, când o persoană a sunat la 112 şi ne-a anunţat disperată că a luat foc casa vecinilor şi că în interior sunt surprinşi de incendiu 4 copii. La o astfel de veste nu mai stai să pui alte întrebări, ci te gândeşti cum «să zbori» mai repede ca să ajungi acolo şi să poţi fi de folos. Într-adevăr, colegii noştri aproape au zburat până la adresa indicată, deoarece în mai puţin de 5 minute primul echipaj de intervenţie a şi ajuns la incendiu.

Ce a urmat e un tablou sinistru şi tragic care va rămâne adânc amprentat în memoriile salvatorilor care au intrat în casă în noaptea tragediei. Incendiul se manifesta violent pe holul imobilului şi într-o cameră în care se aflau şi cei 4 micuţi. Lambriurile de lemn de pe pereţii încăperilor au facilitat propagarea incendiului cu o repeziciune de nedescris, iar fumul era atât de dens că nu puteai să vezi nimic în faţa ta nici măcar la jumătate de metru. Cu inima strânsă, salvatorii s-au organizat rapid prin constituirea unor echipe de căutare-salvare, concomitent cu acţiunea pentru localizarea şi stingerea incendiului şi ventilarea spaţiului incendiat.

Cu toate eforturile, veştile tragice din interior au urmat una după alta. 4 la număr. 4 copii cu vârstele cuprinse între 7 luni şi 6 ani au pierit într-un mod tragic, iar alte 4 persoane au ajuns la spital cu intoxicaţii. 4 destine frânte de un coş de fum care nu a fost verificat şi izolat corespunzător.

Cât costă neglijenţa? Probabil colegii noştri care au copii acasă şi care aseară i-au văzut pe aceşti micuţi vă vor spune că neglijenţa ne costă enorm de mult. Pe unii îi costă propria viaţă, pe alţii vieţile celor mai dragi suflete iar pe alţii agoniseala de o viaţă. Poate eşti unul dintre acele persoane care gândesc că «Mie nu mi se poate întâmpla». Într-adevăr, ţie poate nu ţi se va întâmpla, dar de ce să «testăm» această teorie, când putem doar să fim precauţi şi să ne luăm toate măsurile de siguranţă pentru noi şi pentru cei dragi ai noştri?!”

 

 

Citește și: