Florin Zafiu
577 vizualizări 11 oct 2019

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis arestarea preventivă a celor şase persoane implicate în crima din Piaţa Constituţiei, considerând că aceştia nu pot beneficia de o măsură mai blândă, date fiind gravitate faptelor şi consecinţele lor.

Judecătorii arată că cei şase ar fi avut posibilitatea şi pârghiile necesare rezolvării conflictului, dar au manifestat dezinhibiţie şi lipsa de respect faţă de lege.

„Având în vedere gravitatea faptelor, determinată de natura şi consecinţele lor, de pericolul sporit pe care îl reprezintă, de valorile sociale ocrotite de lege dar lezate prin activitatea inculpaţilor, respectiv dreptul la viaţă şi la integritate corporală, cu atât mai mult cu cât evenimentul s-a derulat într-o zonă publică în centrul oraşului, într-un areal în care îşi desfăşoară activitatea o serie de instituţii importante ale statului, ceea ce denotă corelativ o dezinhibiţie totală a inculpaţilor şi o vădită lipsă de respect faţă de lege, judecătorul apreciază că (...) privarea de libertate a inculpaţilor, sub forma arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se arată în motivarea arestării preventive a celor şase inculpaţi.

Judecătorii consideră că o măsură mai blîndă, precum controlul judiciar sau arestul la domiciliu nu ar oferi garanţii pentru eliminarea riscurilor desfăşurării anchetei.

„O măsură mai blândă, cum ar fi controlul judiciar sau arestul la domiciliu, aşa cum a solicitat apărarea inculpaţilor, neprezentând suficiente garanţii pentru eliminarea vreunui risc care ar putea afecta desfăşurarea în bune condiţiuni a procedurilor judiciare, cu atât mai mult cu cât pentru parte dintre inculpaţi se solicită măsuri alternative în condiţiile în care se susţine că nu sunt probe în legătură cu implicarea acestora în contextul infracţional”, mai arată judecătorii.

Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit în urma conflictului din 29 septembrie, din Piaţa Constituţiei, cazul fiind investigat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de Serviciul Omoruri.

În acest dosar, se află în arest preventiv alţi şase bărbaţi, măsura fiind luată de magistraţii Tribunalului Bucureşti în data de 5 octombrie. Un alt bărbat a fost reţinut joi seara.

Poliţiştii au efectuat în data de 4 octombrie, 21 de percheziţii domiciliare în Bucureşti în dosarul crimei din Piaţa Constituţiei, potrivit unui anunţ al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, verificările fiind începute la aproape o săptămână de la bătaia din centrul Capitalei.

Percheziţiile au avut loc în zona Petricani - Lacul Tei şi au vizat capturarea bărbatului suspectat pentru uciderea unei persoane în bătaia care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Piaţa Constituţiei este supravegheată de echipe mixte formate din poliţişti de siguranţă publică, jandarmi, poliţişti rutieri şi agenţi de la Serviciul Operaţiuni Speciale, în anumite intervale orare. Măsurile vin în urma unei încăierari de duminica trecută, din Piaţa Constituţiei, când mai multe persoane s-au bătut cu bâte şi săbii.

 

Citește și: