Raluca Lazaroi
252 vizualizări 25 apr 2019

Puiul de urs brun, hăituit de câinii de la o stână, s-a refugiat în curtea unui localnic din Josenii Bârgăului şi s-a urcat într-un copac, de unde a fost preluat de autorităţi. Pentru că mama lui nu a fost găsită, puiul de urs a fost transferat în Centrul pentru urşii orfani din judeţul Harghita.

„Un reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a participat la acţiunea de predare a unui exemplar din specia urs brun, pui cu vârsta de sub un an (femelă) către Centrul pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din localitatea Bălan, judeţul Harghita. Puiul de urs a fost găsit, blocat într-un pom fructifer dintr-o ogradă de pe raza localităţii Josenii Bîrgăului. (...) În urma discuţiilor dintre gestionarul fondului cinegetic şi specialiştii în domeniul conservării populaţiei de urs brun şi, având în vedere că nu a putut fi identificată în teren mama puiului, s-a luat decizia ca acesta să fie predat unui centru de reabilitare, întrucât şansele de supravieţuiere, dacă ar fi fost eliberat în mediul sălbatic, ar fi fost minime”, se arată într-un comunicat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud, remis, joi, presei.

Puiul de urs de afla pe raza fondului cinegetic Cuşma, zonă în care există cea mai mare concentraţie de urşi bruni din Europa. La ultima numărătoare au fost identificate aici peste 600 de exemplare de urs brun.

Citește și: