Vasile Magradean
336 vizualizări 14 oct 2019

Primarul Clujului, care este şi conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB), le-a transmis vârstnicilor că democraţia este ca mersul pe bicicletă, trebuie exersată în fiecare zi pentru a o putea menţine şi a o putea apăra.

„Fără studenţi, nicio universitate nu poate exista şi le-am mulţumit seniorilor Clujului că au optat pentru această <Universitate a Vârstei a 3-a>, fiind pentru mine este o onoare şi o plăcere să fiu la cursul inaugural. Le-am transmis cursanţilor că democraţia este ca mersul pe bicicletă, trebuie exersată în fiecare zi pentru a o putea menţine şi a o putea apăra. Le-am spus, de asemenea, că democraţia nu este perfectă, aşa cum spunea Churchill, fiind cea mai proastă formă de guvernământ cu excepţia tuturor celorlalte, iar pentru a apăra libertatea, egalitatea, dreptatea şi viaţa noastră, trebuie să apărăm principille democraţiei. Democraţia nu este în ADN-ul fiinţei umane, iar pentru democraţie avem nevoie de o societate civilă puternică, astfel încât guvernanţii să ştie că, în mâinile lor, Constituţia nu este o simplă barieră de hârtie”, a spus Boc.

Decanul de vârstă al studenţilor prezenţi, Emil Tătaru, care are aproape 93 de ani, a spus că în oraş s-au făcut foarte multe lucruri pentru vârstnici, iar o astfel de universitate le este foarte utilă acestora.

Prorectorul cu cercetarea al UBB, Daniel David, a declarat la rândul său că astfel de activităţi, cum este Universiatea vârstei a 3-a, contribuie la creşterea calităţii vieţii.

„La UBB, încă de acum 100 de ani, profesorii mergeau prin Transilvaia şi ţineau conferinţe despre ultimele noutăţi apărute în domeniile ştiinţei”, a declarat David.

„Universitatea Vârstei a 3-a” este un proiect care se adresează vârstnicilor şi doreşte să contribuie la formarea continuă, incluziunea şi menţinerea activităţii acestora.

Pentru anul 2019-2020 proiectul este organizat de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală a Primăriei Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia EduNation şi Fundaţia UBB, iar beneficiari vor fi 80 de seniori de la două centre de zi pentru vârstnici din municipiu care s-au înscris în acest proiect.

Vârstnicii vor participa la cursuri gratuite de o oră şi jumătate de psihologie, sănătare, administraţie publică sau drept, care se vor organiza în cele două centre de zi, în două module, de câte 7 săptâmâni.

La final, cursanţii vor primi diplome de absolvire a „Universităţii Vârstei a 3-a”.

 

Citește și: