Raluca Lazaroi
174 vizualizări 7 apr 2019

Un urs bătrân terorizează de mai bine de o săptămână două comune din Bistriţa-Năsăud. Până acum a atacat mai multe gospodării şi a omorât 12 porci - şase în Milaş şi alţi şase în Urmeniş. Localnicii disperaţi şi au ajuns să facă de pază cu rândul în fiecare noapte şi folosesc fel de fel de metode pentru a-l speria pe urs: fac focuri uriaşe, folosesc aparate de radio care funcţionează întreaga noapte, folosesc refectoare puternice pentru a supraveghea mioarele şi vuvuzele pentru a-l îndepărta pe urs.

„Nu mai ştim ce să facem să scăpăm de urs. Facem cu rândul în fiecare noapte la pază, ne temem să nu atace şi oamenii”, spune o localnică.

După ce ursul a atacat cinci gospodării din Milaş, intrând în grajdurile oamenilor şi omorându-le porcii, sătenii şi primarul comunei au solicitat, din nou, autorităţilor să îi scape de urs: fie să primească de derogare pentru a-l împuşca, fie să îl tranchilizaeze şi să îl ducă în altă parte. Nu e prima dată când ursul le face pagube. Anul trecut, a omorât mai multe oi însă pentru că animalele nu erau crotaliate nu s-a primit avizul de împuşcare acestuia.

„După ce oamenii au ieşit să stea de pază, s-a mutat acum de la noi din sat la vreo doi kilometri mai departe şi acolo a atacat şi a omorât şase porci. La noi în comună a intrat în mai multe gospodării şi a omorât şase porci. Pe doi i-a luat şi i-a dus şi pe alţi patru i-a lăsat după ce i-a omorât. Merge noaptea şi la o stână de oi, ne povestesc ciobanii, dar nu a atacat acolo mioarele pentru că oamenii ştiu să se protejeze. Stâna este înconjurată de câini, iar ciobanii stau de pază în fiecare noapte, fac cu rândul, fac zgomot mult şi nu s-a apropiat încă de ele”, a povestit, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Milaş, Iosif Gabor.

În cele din urmă autorităţile au primit de la Ministerul Mediului derogarea pentru împuşcarea ursului şi în acest weekend vânătorii încearcă să împuşte ursul.

„Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a emis o autorizaţie de recoltare pentru recoltarea exemplarului de urs brun care făcea probleme la Milaş. Au fost atacuri la porci domestici, a atacat în gospodării şi era o urgenţă. S-a obţinut o derogare de la Ministerul Mediului pentru că la nivelul Uniunii Europene este specie strict protejată de lege şi atunci am primit o derogare de la normativele europene pentru a se putea interveni asupra speciei şi, de asemenea s-a emis şi un aviz ANANP – al Agenţiei Naţionale de Arii Protejate pentru că este Milaş se află într-o arie naturală protejată şi am primit şi acordul şi avizul favorabil al Agenţiei pentru recoltarea acestui exemplar de urs brun. Gestionarul fondului de vânătoare AJVPS Bistriţa are obligaţia să recolteze acest urs prin metoda la pândă pentru prevenirea pagubelor din gospodării şi a punerea în pericol a vieţilor omeneşti”, a declarat Server Roman, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Chiar dacă vânătorii au reuşit să primească toate avizele pentru recoltarea ursului, misiunea nu este deloc uşoară. Preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bistriţa-Năsăud Simion Forai spune că în fiecare dimineaţă şi seară vânătorii au organizat pânde, însă nu au reuşit să îl vadă pe ursul care a făcut pagube însemnate în cele două comune.

„Este un exemplar în vârstă, cu mirosul foarte bine dezvoltat. Am reuşit să obţinem toate avizele şi în acest weekend vom organiza pânde în mai multe zone şi sperăm să îl prindem. Este o problemă pentru că ursul este un exemplar bătrân, umblă numai noaptea şi noaptea noi nu îl putem vâna. Se fac pânde în fiecare seară şi dimineaţă şi sperăm ca în acest sfârşit de săptămână să reuşim să îl găsim şi să îl împuşcăm”, a spus preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bistriţa-Năsăud Simion Forai.

Anul trecut, tot prin derogare, în Bistriţa-Năsăud au fost vânaţi patru urşi care au creat pagube însemnate în gospodăriile oamenilor, număr foarte mic în condiţiile în care în Bistriţa-Năsăud există cea mai mare concentraţie de urşi bruni din Europa, efectivul existent fiind de patru ori peste efectivul optim.

La ultima numărătoare, autorităţile au descoperit că în pădurile din Bistriţa-Năsăud există 634 de urşi în timp ce efectivul optim este de 156 şi că în 2018 numărul urşilor a crescut cu 63 de exemplare faţă de numărul din 2017.

Citește și: