Raluca Lazaroi
206 vizualizări 4 iul 2019

Autorităţile sanitar-veterinare din Botoşani au descoperit că în comuna Lunca au fost aruncate la marginea satului, pe un câmp, peste 70 de oi moarte, acestea fiind în stare avansată de putrefacţie.

Medicul de veterinar din localitate a fost amendat cu 12.000 de lei pentru că nu a anunţat în timp autorităţile despre problemele existente, zona fiind la un pas să se transforme într-un focar de infecţie pentru întreaga localitate.

Conform directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare Botoşani, Minodora Vasiliu, în tot judeţul Botoşani există decese la oi din cauza ploilor numeroase din ultima perioadă care au facilitat apariţia unor paraziţi, dar şi din cauză că animalele nu au fost deparazitate corespunzător.

„A fost o problemă cauzată de neglijenţa medicului veterinar concesionar de pe raza comunei Lunca: nu a anunţat acele mortalităţi. În urma anchetelor şi ale analizelor, acele oi au murit printr-o super parazitoză, au fost analizate cadavrele care au mai putut fi analizate. Avem buletinele de analiză, s-a ecarisat teritoriul şi s-a amendat medicul veterinar. Nu există riscul să se extindă boala şi la alte animale, este vorba doar de contactul pe care l-au avut cu parazitul respectiv~, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Minodora Vasiliu.

Potrivit acesteia, deparazitările se fac primăvara şi toamna şi depind de ceea ce fac proprietarii stânelor. La nivelul întregului judeţ Botoşani există mortalităţi pe acelaşi diagnostic dar nu într-un număr atât de mare cum a fost pe comuna Lunca.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani au notificat Primăria Lunca despre existenţa problemelor respective şi au solicitat ecarisarea zonei şi transportarea cadavrelor pentru a fi incinerate.

Citește și: